Spil Dağı’nın 2005’ten beri taşocaklarıyla delik deşik edilmesine tepki gösteren yurttaşlar eylem yaptı. Halk zeytin ve meyve ağaçlarının bulunduğu bölgede artık mıcır olduğunu söyledi. CHP’li Özel ise burada Kazdağları’ndaki gibi mücadele başlatacaklarını ifade etti

Spil Dağı yok ediliyor

Manisa’daki Spil Dağı'nda bulunan taşocağının kapatılmasını isteyen yurttaşlar basın açıklaması yaptı.

Şehzadeler ilçesine bağlı Spil Dağı eteklerindeki Aşağıçobanisa ve Sancaklı Çeşmebaşı mahalleleri sınırlarında yer alan 2005'ten bu yana faaliyet gösteren taşocağını istemeyen bölge halkı ocak önünde bir araya geldi. CHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş ve bazı sendikaların temsilcileri de eyleme destek verdi. Topluluk, 'Sağlıklı çevre için el ele verelim', 'Spil Dağı direnişinden Kazdağları direnişini selamlıyoruz', 'Ormanları yok eden taşocaklarına dur diyelim' dövizlerini taşıdı.

Yurttaşlardan Şükrü Durmuş, "Bu çevre katliamının bir an önce durdurulabilmesi için yargı yolunda ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Binlerce dönümlük bağların, zeytin ağaçlarının, meyve ağaçların bulunduğu bölgede çakıl ve mıcır faaliyetini yürüten şirketler, Spil Dağı bölgesinde bulunan Milli Parklar sahasına da girerek koruma altında bulunan ormanlık alanda büyük ölçüde doğa katliamına yol açmışlar. Vatandaşlarımızın rahat bir ortamda nefes alabilmeleri için ne gerekiyorsa yapağız" dedi.

TÜM DEĞERLERİMİZ İÇİN GELDİK

CHP'li Özel, şirketin toz bulutu görünmesin diye gece çalıştığını ifade ederek, "Buradan çıkardıkları taş, çakıl taşı. Buradan çıkacak taş, Türkiye'nin her yerinden çıkar. Ama buranın kirazını, üzümünü, zeytinini ve pamuğunu hiçbir yerde yetiştiremezsin. Onun için biz buna itiraz etmeye, doğa katliamını durdurmaya geldik. Geldiğimizde gördük ki burası gündüzleri çalışmıyor. 6 aydır bu şekildeymiş. Neden? Toz bulutu köyün üstünü kaplıyor, sizler fotoğrafını çekip şikâyet ediyorsunuz diye gece çalışıyorlar. Geceleri dozerin ışığı bile görünmüyor dumandan" dedi.

Her kesimden kişinin tepkili olduğunu söyleyen Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada siyasi propaganda yapmıyoruz. Biz burada çocukların geleceğini, havamızı, suyumuzu korumaya geldik. Mesir macununun yapıldığı 41 çeşit ot var, bir tek burada yetişiyor. Hafsa Sultan'ı iyileştiren mesir macunu Spil Dağı'nın eteklerindeki otlardan yapılmıştır. Milli Parkın sınırlarını daraltmak demek, o otların üzerinde tepinmek demek. Bu maden olsun diye sınırı yukarı alıyorlar. Otlar ayaklar altında ezilip, yok olacak. Bundan sonra ne mesir macunu olacak ne de Manisa'nın meşhur üzümü öyle bir üzüm olacak. Tüm değerlerimiz için direnmeye geldik. Spil Dağı'nın sınırlarının daraltıldığı kararın iptal edilmesini istiyoruz. Daha önde Çal Dağı'nda yaptığımız gibi Kazdağları'nda devam eden mücadele gibi, Soma Yırca'da zeytinlikleri koruyup termik santralları geri püskürttüğümüz gibi mücadele başlatacağız. Bu mücadele, muhtarlarımız ve halk sahiplenirse mutlaka kazanılır. Hep beraber eşlerinizle ve torunlarınızla gelirseniz bu işi durduracağız. Bu iş köylünün sahiplenmesiyle olur."