SPK’de üst düzey temizlik
Fotoğraf: AA

Ekonomi Servisi

Son dönemde Borsa İstanbul’la ilgili tartışmalar, Sedat Peker’in eski Başkan Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun merkezinde yer aldığını iddia ettiği rüşvet çarkına dair yayınladığı belgeler, AKP’li siyasetçilerin adının geçtiği manipülasyon iddialar ile gündeme gelen Sermaye Piyasası Kurulu’nda (SPK) üst düzey atamalar yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara göre, SPK Başkan Vekili Mutalip Ünal ve Sermaye Piyasası Kurulu Üyesi Ali Akay görevden alındı. Onların yerlerine, Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Vekili olarak Enver Usca, Sermaye Piyasası Kurulu Üyesi olarak da Bülent Murat Haholu atandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, SPK’de görevden almaların yetmeyeceğini belirterek, “Tespit komisyonu bu süreçte borsada milletten ne çalındığı derhal belirlemeli, manipülatif operasyonlarla haksız zenginleşenlerin mal varlıklarına el konulmalı ve küçük yatırımcının zararı tazmin edilmelidir. Bunun altında hiçbir şeyi kabul etmem” ifadelerini kaydetti.

CHP lideri, eylül ayında SPK’yi uyararak, "Türkiye tarihinin en büyük borsa manipülasyonlarına şahit oluyoruz. SPK’ya son kez sesleniyorum. Aklınızı başınıza toplayın ve görevinizi yapın" ifadelerini kaydetmiş ve borsa manipülasyonunu işaret etmişti.

Son atama kararları ise borsa çevrelerin eski SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu döneminden kalan isimlerin temizlenmesi olarak yorumlandı.

DİKKAT ÇEKEN ATAMALAR

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan atama kararları arasında Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK), Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) başta olmak üzere kamuda üst düzey atamalar da yapıldı. TTK Amasra Müessese’sinde 14 Ekim’de gerçekleşen ve 41 maden işçisinin ölümüne neden olan patlamaya ilişkin soruşturma devam ederken TTK yönetim kurulu üyesi Muhammet Hüseyin Bilgiçoğlu görevden alındı. Yerine Mete Saat atandı. Kararlar kapsamında BOTAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Kaya görevden alınarak yerine Ali Serkan Erdoğan getirildi.

Diğer atama kararlarına göre, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yönetim kurulu üyeliğine, Halil Yanık, Çay İşletmeleri (ÇAYKUR) yönetim kurulu üyeliğine Mehmet Arabacı, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) yönetim kurulu üyeliğine Ali İbrahim Gül, Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) yönetim kurulu üyeliğine Mustafa Pustu ve Milli Piyango yönetim kurulu başkanlığına Üzeyir Çakır atandı.

Devlet Hava Meydanları (DHMİ) yönetim kurulu üyesi ve genel müdür yardımcısı Mehmet Ateş ile TCDD yönetim kurulu üyesi ve genel müdür yardımcısı Bilal Tırnakçı görevden alınarak DHMİ yönetim kurulu ve genel müdür yardımcılığına Cengiz Paşaoğlu, TCDD yönetim kurulu üyeliği ve genel müdür yardımcılığına da Turgay Gökdemir getirildi.

SGK yönetim kurulu üyeliğine ise Celalettin Sıvacı atandı.