'Zorlu Konak' Projesi ile ilgili açıklama yayınlayan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, projenin bir 'kent suçu' olduğunu vurguladı. Projenin durdurulması için çağrıda bulunan Oda, kentin kalbine bıçak saplanmaması gerektiğini söyledi.

ŞPO’dan Zorlu çağrısı: Proje durdurulmalı

BİRGÜN EGE

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi, İzmir’de uzun süre gündemde kalan ‘Zorlu Konak Projesi’ hakkında bir açıklama yaptı. Açıklamada Konak Belediyesi tarafından plan değişikliği ile binanın yüksekliğinin 135 metre olarak belirlendiği, ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından yapılan onay değişikliğinde binanın uzunluğunun 84 metre olarak belirlendiği dile getirildi.

Oda tarafından yapılan açıklamada, yapılanların kent suçu olduğu belirtilerek, “Projenin hayata geçmesi halinde, konut kullanımı ile birlikte öngörülen yerleşik nüfus beraberinde altyapı yetersizlikleri ve trafik yoğunluğunu getirecektir. Yüksekliği konusunda, tıpkı bu proje için referans gösterilen ve çevre imar bütünlüğünü bozan diğer yapılar gibi emsal teşkil ederek bölgede bir baskı oluşturacaktır. Öte yandan bu kent suçunun hayata geçmesi durumunda, yakın çevresinde bulunan Unesco Dünya Mirası Alanı geçici liste ve başvuru aşamasında olan Tarihi Kemeraltı Alanı üzerinde geri dönülmesi mümkün olmayan zararlara neden olacağı unutulmamalıdır” denildi.

İmar planını onaylayanların bu suça ortak olduğu dile getirilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Henüz başlayan bir inşaat faaliyeti olmadığına göre, projenin durdurulması ve gerekli imar planı değişikliklerinin yapılması için geç değildir. Tüm seçilmişleri ve bürokratları, yasalara ve meşruiyete davet ediyor, kanunsuz emirlere uymamaya çağırıyoruz. Sürecin takipçisi olduğumuzu, gerekli işlemlerin yapılmaması halinde her türlü hukuki girişimde bulunacağımızı da ilan ediyor; başta meslek odalarımız olmak üzere tüm İzmirlileri, hukuka aykırı devam eden işlemlere karşı İzmir’e sahip çıkmaya davet ediyoruz.”