Çocuklarının iyi bir yaz tatili geçirmesini isteyen ailelerin ilk tercihlerinden biri spor oluyor. Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Dr. Murat Şahin bu konuda aileleri uyardı: Sağlık kontrollerini yaptırın

Spor öncesi çocuklarınızın sağlık kontrolünü yaptırın

Spor, gizli kalp sorunlarının ortaya çıkmasında en önemli tetikleyici faktörlerden biri olarak kabul ediliyor. Spor yapan çocuklarda ani ve beklenmedik ölümlerin nadir de olsa görülebileceğine dikkat çeken VM Medical Park Pendik Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Dr. Murat Şahin, “Düzenli fiziksel egzersiz yapan çocuklarda kalbin sol karıncığındaki duvar kalınlığı artışı, kalp boşluklarında genişleme ve kalbin elektriksel ileti sisteminde yavaşlama sonucunda dinlenme durumundaki kalp hızının düşmesi ve ritim bozuklukları gibi değişik sorunlar gelişebiliyor. Özellikle altta yatan kalp hastalığı varsa, bu değişiklikler daha önemli sorunlara yol açabiliyor” dedi. Uzm. Dr. Şahin, spor yapan çocuklardaki gizli kalp krizi tehlikesini anlattı.

Spor yapmasa daha ileriki yaşlarda tanı konulabilecek bir kalp rahatsızlığı, spor sırasında ortaya çıkan şikayetler nedeniyle daha erken tanı alabiliyor. Spor yapan çocuklarda ani kalp durması 100 binde 1-2 oranında görülüyor. Spor sırasında görülen ani kalp durmalarının çoğunluğu, 12-35 yaş arasında yaşanıyor. 10 yaşından önceki çocukluk grubunda daha nadirdir. Ancak altta yatan bazı kalp rahatsızlıkları varsa, ailede erken yaşta kalp hastalığı nedeniyle vefat etmiş kişilerin görülmesi ya da bazı genetik geçişli ritim bozukluklarına rastlanması durumlarında daha erken yaşlarda da ani ölümler görülebilmektedir.

Erkek çocuklarda belirtiler daha güçlü

Düzenli spor yapan çocukların kalbinde meydana gelen değişiklikler, cinsiyete göre de farklılık gösterebilmektedir. Erkek çocuklar, kızlara göre daha abartılı kalp değişikliği yanıtı vermektedir. Erkek çocuklarda görülen kalp duvar kalınlığı artışı ve kalp boşluklarında genişleme, kızlara göre daha belirgin olabilmektedir. Çoğunlukla bu değişikliklerin, kızlarda daha hafif olduğu gözlemlenmiştir. Altta yatan gizli kalp rahatsızlıkları ve bazı genetik ritim bozuklukları erkeklerde daha sık görülebilmekte ve ciddiyetleri erkeklerde daha önemli olabilmektedir.

***

ÇOCUK KALBİ NASIL ATAR?

Bir çocuk kalbi günde ortalama 100 ila 150 bin kez arasında atar. Bu sayı çocuğun kalp hızına göre değişir. Kalp hızı vücudun ihtiyacına göre belirlenir. Çocuk uyuyorsa vücudun gereksinimi az olduğu için kalp hızı yavaşlar, çocuk hareketliyken ve egzersiz yaparken vücudun oksijen gereksinimi arttığı için kalp hızlanır. Bazı kalp ritim bozukluklarında ise kalp hızı olması gerekenden çok düşük veya yüksek olabilir.