İktidarın Avrupa’ya göndermek için sınırları açtığı ve araçlarla Edirne Pazarkule Sınır Kapısı’na taşıdığı sığınmacılar salgın nedeniyle dokuz farklı şehre götürüldü. Osmaniye’ye ve Pehlivanköy’e götürülerek spor salonuna yerleştirilen sığınmacılar kötü muameleden yakınıyor

Spor salonuna sığındılar

İSMAİL ARI

Yaklaşık bir ay önce Suriye’nin İdlib kentinde 33 askerin hayatını kaybetmesinin ardından iktidarın otobüslerle Avrupa sınırlarına taşıdığı sığınmacılar, koronavirüs salgını nedeniyle dokuz farklı şehre taşındı. Cuma günü sabaha karşı çadırlarından zorla çıkartılan, çadırlarıyla birlikte eşyaları yakılan, darp ve hakarete maruz kaldıklarını belirten binlerce sığınmacının bir bölümü de Osmaniye ve Kırklareli Pehlivanköy’de bir spor salonuna yerleştirildi.

İçişleri Bakanlığı’nın “otobüsler kapasitenin yarısı kadar yolcu taşıyabilir” kararına rağmen tıkabasa otobüslere doldurulan göçmenler, yaşadıklarını BirGün’e anlatırken “Otobüslere bindirilirken darp edildiklerini, saatlerce yolculuk yapmalarına rağmen ihtiyaç molası verilmediğini, yol boyunca yemek ve su gibi temek ihtiyaçlarının karşılanmadığını” söyledi.

YOL BOYUNCA BİZİ KANDIRDILAR

İsminin açıklanmamasını isteyen Osmaniye’ye götürülen bir Iraklı sığınmacı, “Cuma günü yol boyunca bizi kandırdılar. Önce ‘Sizi İstanbul’a götürüyoruz’ dediler, sonra ‘Konya’ya götürüyoruz’ dediler, ardından ‘Adana’ ve gece geç saatlerde onlarca, yüzlerce otobüsle Osmaniye’de bir spor salonuna geldik. Otobüslerden indirilip kalabalık bir şekilde spor salonunu benzeri bir alana doldurulduk” dedi.

Osmaniye’ye götürülen Afganistan vatandaşı bir başka göçmen ise “Hâlâ tam olarak nerede olduğumuzu bilmiyoruz. Bu alana geldikten sonra buradaki polisler bizden cep telefonlarımızı istemeye başladı. Sırayla cep telefonlarımızı toplayarak el koyuyorlar” diye konuştu.

487 GÖÇMEN KIRKLARELİ’DE

Kırklareli Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada da “Edirne’den Kırklareli’ne götürülen 487 göçmenin, Pehlivanköy Geri Gönderme Merkezi’nde karantina altına alındığı” belirtilerek şu ifadelere yer verildi:spor-salonuna-sigindilar-707869-1.

“Karantina uygulaması yapılan Pehlivanköy Geri Gönderme Merkezi’nde görev alan tüm personelimizin 27 Mart 2020 cuma günü saat 17.00 itibariyle ikametlerine gitmeleri yasaklanmıştır. Ailelerinin, kendilerinin ve toplumumuzun sağlığı açısından görevlilerimiz 14 gün süre ile kendilerine ayrılan misafirhanelerde misafir edilecektir.”

GİTMEK İSTEYENE HAYIR DEMEYİZ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki Pazarkule Sınır Kapısı’ndaki 5 bin 800 göçmenin dokuz farklı şehre götürüldüğünü belirterek “Geri gönderme merkezlerinde misafir edilecekler” dedi. Soylu, “Tedbiren yapmak zorundaydık. Ama kimse kendisini rahat hissetmesin, bulaş riski geçtiği zaman kim Pazarkule’nin önüne gitmek istiyorsa biz ‘hayır’ demeyiz. Sadece insani ve sağlık açısından bir tedbir olarak aldık” ifadelerini kullandı.