Türkiye A Milli Futbol Takımı'nın Hollanda karşısında aldığı 6-1'lik ağır mağlubiyete ilişkin spor yazarları değerlendirmelerde bulundu. Mehmet Demirkol, teknik direktör Şenol Güneş'in krizi çözemediğini belirtti. Uğur Meleke ise "Sayın Güneş’e hizmetleri için teşekkür edip, bir yenilik yapma zamanı geldi" yorumunu yaptı. Ali Ece de "Norveç deplasmanından beri sanki önceden çalışılmış hiçbir oyun planı, stratejisi uygulanmıyormuş, gibi" değerlendirmesini yaptı.

Spor yazarları Hollanda hezimetini nasıl yorumladı?

Türkiye A Milli Futbol Takımı, 2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu altıncı maçında deplasmanda Hollanda'ya 6-1 mağlup oldu.

Bu maça 11 puanla grup lideri olarak çıkan Türkiye, gruptaki ilk yenilgisini aldı ve üçüncü sıraya geriledi.

Gruptaki yenilmezlik serisini 5 maça yükselten Hollanda ise 13 puan ve averajla Norveç'in önünde liderliğe yükseldi.

Türkiye'nin Hollanda karşısında aldığı ağır mağlubiyete ilişkin spor yazarları değerlendirmelerde bulundu.

spor-yazarlari-hollanda-hezimetini-nasil-yorumladi-919125-1.

MEHMET DEMİRKOL: GÜNEŞ KRİZİ ÇÖZEMEDİ

Fanatik yazarı Mehmet Demirkol, "Güneş krizi çözemedi" başlıklı yazısında, "Uzun süredir bütün rakipler tamir edemediğimiz bir defonun üzerine oynuyor. Savunmanın önünde oyunun merkezini oluşturan bölgeyi çözemiyoruz bir türlü. Rakipte Wijnaldum ve de Jong varken onlar için çok da kolay oldu, sorun zirve yaptı. Van Dijk’ı orta sahaya, Klaassen’i Depay’a yaklaştırınca 4-2-4 diyebileceğimiz dizilişimiz için hayat cehenneme döndü. Hiç temas etmedik. Hiç topu çıkaramadık. Bergwin ve Berghuis’le alanı açıp Blind ve Dumfries’i de orta sahanın parçası yaptılar" ifadelerini kullandı.

Demirkol, şöyle devam etti: "Hakan ve Orkun’un Okay’la tutması gereken alanda çok kalabalık oldular. İmkansız görev. Şenol hoca maalesef bu krizi çözemedi. Hocanın kafasında bir diziliş var. Bir de oyuncu grubu. Bu dizilişe göre bir kadro çağıramıyor. Kadroya göre bir diziliş de yapmıyor. Hep aynı sonuç çıkıyor bir süredir. Evet merkezde oynatacak fazla oyuncumuz yok. Taklit edecek bir kulübümüz de. Ama bir yöntem bulunabilirdi. Geçen yıl Emre Belözoğlu’nun yaptığı gibi bir 4-6-0’la orta sahayı genişletmek gibi mesela. Hakan ve Salih’i merkeze koyup, onlarla top çıkarmak, Burak’tan feragat ederek hızlı ve kavgacı bir ekiple desteklemek gibi mesela."

Demirkol, son olarak şunları söyledi: "Çünkü bu şekliyle 3-0’a geldiğinde rakip ceza sahasında topla oynamamız 3, Hollanda’nın ise 30’du. İsraf... Israr anlamsız. Ve oyuncular da bunu anlayamıyor muhtemelen. Ortaya çıkan tepkisizlik bundan. İstemedikleri için olmuyor değil, olmadığı için istemiyorlar. Güneş maalesef çözemedi."

spor-yazarlari-hollanda-hezimetini-nasil-yorumladi-919114-1.

UĞUR MELEKE: GÜNEŞ'E TEŞEKKÜR ETME ZAMANI

Hürriyet yazarı Uğur Meleke ise "Güneş’e teşekkür etme zamanı" başlıklı yazısında, "Şenol hocanın bu jenerasyonu ileri taşıyabileceğine inanmıyorum. Bugün gerçekten çok üzgünüz. Üzüntümüzün sebebi Hollanda’ya yenilmek değil. Böyle yenilmek... Sadece Hollanda’ya böyle yenilmek de değil, son iki yılda (2020 ve 2021’de) oynadığımız 15 resmi müsabakada yalnızca 4 kez kazanmamız. Mart 2021’deki aldığımız Hollanda-Norveç galibiyetleri dışında sevinecek hiçbir şey bulamıyoruz doğrusu iki yıldır" yorumunu yaptı.

Meleke, şunları kaydetti: "Güneş döneminde oynadığımız 25 yarışmacı maçta (Yani Euro elemeleri-finalleri, Uluslar Ligi ve DK elemelerinde) 6 kez %45’in altında topla oynamışız: İki Fransa, iki Hollanda, Norveç ve İtalya maçları. Bu 6 maçın 4’ünü zafer kabul ediyoruz. Fransa’ya, Hollanda’ya ve Norveç’e topu bırakıp geçiş hücumları ve duran toplarla sonuca gittik hep. Ancak 11 Haziran’da İtalya, tamamlayamadığı hücumlarda bize geçiş fırsatı vermeyince ‘kral çıplak’ dedi. Van Gaal’in de bizim 4-2 kazandığımız ilk maçı ve İtalya müsabakamızı izleyip çalışacağı aşikardı. Kurt hoca ve ekibi, İtalya’yla aynı yöntemi uygulayarak 15 dakikada çektiler fişimizi."

spor-yazarlari-hollanda-hezimetini-nasil-yorumladi-919116-1.

"Maalesef Şenol Güneş ve ekibi diye bir cümle kuramıyoruz" diyen Meleke, "Çünkü ortada bir ekip göremiyoruz. Şenol Hoca milli kadroyu aylardır kapalı devre bir kulüp hüviyetine çevirdi. Sürekli aynı oyuncular oynuyor, rekabet yok, yeni isim yok. Büyük maçları daha santrada kaybediyoruz, nispeten kolay gözüken maçların da sonunu getiremiyoruz! Karadağ maçına neden (23 yerine) 22 kişiyle çıktık? Zeki neden Cebelitarık maçında oynatıldı ve sakatlandı? Milli takıma neden ikinci bir sağ bek çağırılmadı? Yanıtsız sorular hep bunlar" ifadelerini kullandı.

Meleke, şunları söyledi: "Futbol saha dışında kurgulanan, saha içinde uygulanan bir oyun. Sahada kurgunun oranını ne kadar yükseltir, doğaçlamanın oranını ne kadar düşürürseniz sürdürülebilir başarı şansı o kadar artıyor. Bizim son 2 yılda bir kurgumuz yok, sonuçlarımızı tamamen günlük performanslar belirliyor. Ben Şenol Güneş’in bu yetenekli jenerasyonumuzu ileriye taşıyabileceğine inanmıyorum. Kendisinin de inandığından şüpheliyim. Futbol tarihimize adını altın harflerle yazdırmış Sayın Güneş’e hizmetleri için teşekkür edip, bir yenilik yapma zamanı geldi bence."

spor-yazarlari-hollanda-hezimetini-nasil-yorumladi-919117-1.

ALİ ECE: 0 PLAN, 0 STRATEJİ, 0 OYUN

Fanatik yazarı Ali Ece de "0 plan, 0 strateji, 0 oyun!" başlıklı yazısında, "Hollanda’dan, Hollanda’da herkes gol yiyebilir ama daha 1 dakika bile dolmadan Memphis ve Klaassen’in altıpasımız içinde o kadar kolay paslaşmasını engelleyememek maça taktiksel açıdan hiç hazırlanamadığımızın kanıtı. Hollanda’nın başında zamanında Mourinho’nun İngiltere Premier Lig’de çalışmış en kötü hoca olarak betimlediği Frank de Boer yok artık! Van Gaal takımına karşı maçın başında bu kadar geriye yaslanılmaz" ifadelerini kullandı.

Ece, şu değerlendirmelerde bulundu: "Hele hele Klaassen-Memphis gibi rakip savunma arkasına ortadan sızma işini çok iyi yapan bir ikili karşısında kademe anlayışsızlığıyla bu kadar zayıf şekilde maça hiç başlanmaz. Milli Takımımız’ın Hollanda’daki takım performansı o kadar kötüydü ki Çağlar bile üçüncü gol öncesindeki penaltı pozisyonunda Premier Lig’de sergilediği müdahale kalitesinin yarısını bile sergileyemedi. Zaten en büyük sorunumuz da bu: EURO 2020’den beri Milli Takım formasıyla neredeyse tüm oyuncularımızın performansı kulüp formalarıyla sergiledikleri performansın çok gerisinde."

spor-yazarlari-hollanda-hezimetini-nasil-yorumladi-919121-1.

"Cengiz Marsilya’da, Çalhanoğlu Milan ve Inter’de, Orkun Feyenoord’da, Burak Lille’de çizili oyun kurma, gol pozisyonu oluşturma, hücumdan savunmaya geçiş ve bunlar gibi modern futbolun olmazsa olmaz taktiksel planlarına göre oynatılıyorlar" diyen Ece, şunları yazdı:

"Milli Takımımız’da ise Norveç deplasmanından beri sanki önceden çalışılmış hiçbir oyun planı, stratejisi uygulanmıyormuş, gibi. Stada adını veren Cruyff'un dediği gibi: "Takım ve teknik direktör açısından en başarılı gol, boş kaleye atılandır" Tıpkı Hollanda'nın bize attığı 4. gol gibi. Peki, 4. golünü boş kaleye yiyen bir takım ne kadar kötü oynamıştır, oynatılmıştır? Hani ligdeki yabancı oyuncu sayısı değişince Milli Takımımız daha iyi olacaktı? En ufak bilimsel dayanağı olmadan atıp tutan futbola yabancı zihniyetin iflasından başka bir şey değil!"