George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından spor dünyasının sesi ayrımcılığa karşı yükselmeye devam ediyor. Başarılı genç tenisçi Osaka, aldığı ırkçı mesajlara tepki gösterirken Colin Kazım kariyerinin büyük bölümünde ayrımcılığa maruz kaldığını açıkladı

Sporcular ırkçılığa karşı sesini yükseltmeye devam ediyor

George Floyd’un polis tarafından katledilmesinin ardından başlayan eylemlere destek veren sporcular cesur bir duruş sergilemeye devam ediyor. Kariyerinde iki grand slam şampiyonluğu bulunan 22 yaşındaki genç raket Naomi Osaka sosyal medyadan aldığı ırkçı mesajlara tepki gösterirken bir dönem Fenerbahçe ve Galatasaray forması da giyen Colin Kazım, kariyerinin büyük bölümünde ayrımcılığa karşı durduğu için cezalandırıldığını açıkladı.

►OSAKA: SESSİZ KALMAK CEVAP DEĞİL

NaomI Osaka, Floyd’un ldürülmesine verdiği tepkiler nedeniyle ırkçı içerikli mesajlar aldığını söyledi. Japon ve Haiti aile kökenlerine sahip Osaka, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Son dönemde Japon vatandaşlarından çok sayıda ırkçı içerikli mesajla karşılaşıyorum ama

‘SİYASETÇİLERDEN ETKİLİ OLABİLİRİZ’

Japonya, gerçekten harika bir yer. Bütün ülkenin ırkçı olduğu yönünde yanlış bir yoruma yol açmak istemem ama her yerde olduğu gibi, burada da çürük elmalar var” değerlendirmesinde bulundu.

Konuya ilişkin İngiliz basınına da konuşan Osaka, Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir) hareketine destek vermek amacıyla Minneapolis ve yaşadığı Los Angeles kentindeki eylemlere katılmaya devam ettiğini söyledi. Önde gelen sporcuların sözlerinin siyasetçilerden daha etkili olabileceğini ve ırkçılığa karşı mücadelesini sürdürmeye kararlı olduğunu vurgulayan Naomi Osaka, “Sessiz kalmak asla bir cevap değildir. Herkesin bu konuda bir sesi olmalı ve bunu kullanmalı” ifadelerini kullandı.

Irkçılık ve polis şiddetini protesto etmek için milli marş okunurken ayakta durmayı reddederek bir dizini yere koyan eski Amerikan futbolu oyuncusu Colin Kaepernick’in 2016 yılındaki eyleminin öneminden bahseden Osaka, “Colin 2016’dan bu yana bize mesajını vermeye devam ediyor. ABD’de aynı anda salgın, ekonomik kriz ve kamera önünde bir cinayetin görüntülenmesiyle, insanlar onun eyleminin ne kadar önemli olduğunu gördü” şeklinde görüşünü belirtti.

Kaepernick’in eyleminin ardından tüm kulüplerden dışlanarak mesleğinden uzaklaştırıldığını hatırlatan Osaka, “ NFL bu durumu düzeltmek istiyorsa, maçlar başladığında tüm futbolcuların bir dizini yere koyarak aynı eylemi gerçekleştirmesine destek vermeli. Colin’e de mesleğini geri vermeli.” değerlendirmesini yaptı.

►KAZIM: AYRIMCILIĞA KARŞI GERİ ADIM ATMADIM

Futbol hayatını Meksika’nın Pachuca ekibinde sürdüren Colin Kazım Richards, EURO 2008 ardından İngiltere’nin başkenti Londra’da polis tarafından kelepçelenerek yüz üstü yere yatırıldığını belirtti. Kazım, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Floyd’un öldürülmesinin ardından dünyada başlayan ırkçılık tartışmaları hakkında görüşlerini dile getirdi.

Annesinin Kıbrıslı, babasının ise Antigualı olduğunu ve kökeniyle gurur duyduğunu belirten 33 yaşındaki oyuncu, “Kariyerim, her türlü ırkçılığa, zorbalığa ve baskıcı davranışlara karşı inatçı duruşumdan dolayı etkilendi. Bütün hayatım boyunca kulüp taraftarlarının, öğretmenlerin, polisin, antrenörlerin, yöneticilerin ve siyasi sistemlerin elinde kötü muameleye maruz kaldım.” ifadelerini kullandı.

‘KELEPÇELENDİM’

Kendisi gibi siyahların toplumun birçok alanında ayrımcılık yaşadığını vurgulayan Colin Kazım, başından geçen bir olayı şöyle anlattı:

“EURO 2008’den döndükten bir gün sonra Londra’da kelepçelendim ve yüz üstü yere yatırıldım. Ne için? Güzel bir araba sürdüğüm ve tanımlamalara uyduğum için. Bu olay ben tek bir kelime dahi etmeden oldu. Elbette suçlanmadım ya da tutuklanmadım, çünkü yanlış hiçbir şey yapmamıştım.”

‘ALTYAPIDAN BAŞLADI’

Arsenal altyapısında oynadığı dönemde takım arkadaşlarından ırkçı muameleler gördüğünü kaydeden Colin Kazım, “Arsenal’da küçük bir çocukken saç örgülerim yüzünden sözlü tacize uğradım. Haftalarca devam etti ve ben tepki verince kulüpten uzaklaştırıldım ” diye konuştu.