Sporda bir nesil yok oldu

Hazırlayan: Berkay SAĞOL - Yiğit ARICA

Başlarken...

Pandemi toplumun hemen her kesiminde farklı dramlara yol açtı. Parlayacakları yaşta antrenman yapamayan, sahalardan, spor salonlarına adım dahi atamayan genç sporcuların şu an yaşadığı durum bunlardan biri. Çocuk ve genç yaşta profesyonel sporcu olmak için gece gündüz emek harcayan çocuk ve genç sporcular evlerine kapandı. Amatör liglerde oynayan en kritik yaşlarda olan futbolcular 1.5 yılı antrenmansız geçirdi. Kilo aldılar, fiziksel değişim yaşadılar, performansları düştü. Kısaca spor için en kritik ve sınırlı olan yaşlarının pandemi sürecine denk gelmesi hayatlarını alt üst etti.

Antrenörler, kulüp yöneticileri ve sporcular ne diyor? Ne hissediyor? Bu süreç nasıl aşılabilir? Sporda yıldızı parlayacak bir kuşak kurtarılabilir mi? Bu sorulara yanıt aradık.

sporda-bir-nesil-yok-oldu-902622-1.

sporda-bir-nesil-yok-oldu-902623-1.

sporda-bir-nesil-yok-oldu-902624-1.


Sporda bir nesil yok olmasın: İzmir’de BAL ligi takımlarından Çiğli Belediyespor’un farklı yaş gruplarını çalıştıran teknik direktörü İmam Aydemir, pandemi sürecinden sadece futbol değil, tüm amatör spor dallarının olumsuz etkilendiğini söyledi. Süreçte çocuklara bireysel antrenman yaptırmaya çalıştıklardını aktaran Aydemir şu görüşleri paylaştı “Bireysel antrenman ile takım antrenmanda verim aynı değil. Bir kere rekabet ortamı çok önemli. Çocukları, sporcularımızı görmemek bizi çok kötü etkiliyor. Çünkü onlar varsa biz varız, onlar yoksa biz de yokuz. Onlar mutlu olunca bizde mutlu oluyoruz. Maalesef son 1,5 yıldır bunların hiçbirini yaşamıyoruz. Bu süreçten sadece futbol değil tüm amatör sporlar etkilendi.”


Sporda bir buçuk jenerasyonu kaybettik: Pandemi nedeniyle sahalardan ve spor salonlarından 1.5 yıl uzak kalan amatör sporcular, kondüsyon kaybı dışında psikolojik sorunlar da yaşıyor. Amatör sporculara psikolojik destek verilmesi gerektiğini belirten spor psikoloğu Ömer Ateş, “Sporda kritik yaşlar var. Biz pandemide 1.5 jenerasyonu kaybettik gibi gözüküyor” dedi


Son basketi virüs atmasın: Çocuk ve genç sporcular, pandemi nedeniyle futbolda olduğu gibi basketbolda da sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Antrenör Ender Kaya, çocukların en az 50 maç açıkları oluştuğunu söyleyerek, "Açıklarını kapamaları için geniş kapsamlı bir planlama gerekiyor" dedi.