Sri Lanka'da geçici devlet başkanı olarak atanan Başbakan Ranil Wickremesinghe, parlamentoda yemin etti.

Sri Lanka'da Başbakan Wickremesinghe, geçici devlet başkanı olarak yemin etti
Fotoğraf: AA- Arşiv

Ekonomik ve siyasi krizlerle çalkalanan Sri Lanka'da protestoların ardından ülkeden kaçan Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın istifa etmesinin ardından geçici devlet başkanı olarak atanan Başbakan Ranil Wickremesinghe, parlamentoda yemin etti.

Parlamentodan yapılan açıklamada, milletvekillerinin yarından itibaren Rajapaksa'nın halefi ve ülkenin yeni liderini belirlemek için çalışmalar yürüteceği ve 20 Temmuz'da adayların oylamaya sunulacağı belirtildi.

Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardene, tüm partilerin geçiş sürecini desteklemesini ve seçimin "demokratik çerçevede herhangi bir engelle karşılaşmadan" yapılmasını istedi.

Abeywardene, bütün siyasi partileri, "ulusun yeniden inşası sürecine katılmaya" davet ederken, kişisel siyasi emellerden vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. Bunun yanı sıra Abeywardene, parlamentoyu güçlendirmek ve devlet başkanının yetkilerini kısıtlamak için gerekli yasal adımları atacaklarını dile getirdi.

Başbakan Wickremesinghe ise sürecin ardından geçici devlet başkanı oldu.

RAJAPAKSA KARDEŞLERE YURT DIŞI YASAĞI

Sri Lanka’da yüksek mahkeme, Başbakan Mahinda Rajapaksa ve eski Maliye Bakanı Basil Rajapaksa'ya 28 Temmuz’a kadar ülkeden çıkış yasağı getirdi.

Press Trust of India'da yer alan habere göre, karar, Uluslararası Şeffaflık Örgütünün (Transparency International) ülkedeki ekonomik kriz hakkında dilekçe sunduğu sırada, ülke yargısındaki en yüksek mercisi yüksek mahkemede kabul edildi.

17 Haziran'da sunulan dilekçede, eski Başbakan Mahinda Rajapaksa, eski Maliye Bakanı Basil Rajapaksa, eski Merkez Bankası Başkanı Ajith Nivard Cabraal ve eski Hazine Sekreteri S.R. Attigala'nın deniz aşırı seyahat etmesinin yasaklanması talep edilmişti.

Bunun yanı sıra dilekçede, ülkenin mevcut ekonomik durumundan doğrudan Rajapaksa kardeşler sorumlu tutulmuştu.

İstifa eden ve ülkeden kaçan Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın küçük kardeşi eski Maliye Bakanı Basil Rajapaksa 12 Temmuz'da ülkeyi terk etme girişiminde bulunmuştu.

Devlet Başkanı Rajapaksa'nın askeri bir jetle ülkeden ayrılarak Maldivler'e gittiği aktarılırken, krizin sürdüğü ülkede Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, ülke genelinde olağanüstü hal ve batı eyaletinde ise sokağa çıkma yasağı ilan edildiği bildirilmişti.

(AA)