Devlet Başkanı’nın ülkeyi terk ettiği Sri Lanka’da halk bugün de Başbakanlık binasını bastı. Devlet Başkanı Rajapaksa’nın resmi istifanı açıklaması bekleniyor. Tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşayan Sri Lanka'da Başbakanlık binasını basan protestoculardan 1'i hayatını kaybetti, 75 kişi yaralandı.

Sri Lanka'da halk, Başbakanlık binasını bastı: 1 ölü, 75 yaralı

Tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşayan Sri Lanka'da halk, Başbakanlık binasını bastı.

Protestocular bugün başkent Kolombo'da yer alan Başbakanlık ofisinin kapılarını kırarak kompleksin olduğu alana akın etti.

Başbakan Ranil Wickremesinghe'nin baskın sırasında Başbakanlık ofisinde bulunmadığı ve tehlikede olmadığı bildirildi.

Protestocuların Başbakan'ın konutunu ateşe vermesinden bu yana Wickremesinghe'nin gizlendiği kaydedildi.

Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın ülkeyi terk ettiği dün doğrulanırken, halk Wickremesinghe'ye de istifa çağrısında bulunuyor.

Başbakan Wickremesinghe'nin nerede olduğu bilinmemesine rağmen, Başbakanlık ofisi aracılığıyla olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı da dahil olmak üzere kararlar almaya devam ediyor.

İstifa kararını açıklaması beklenen Rajapaksa'nın ülkeyi terk etmesinin ardından, Wickremesinghe'nin Başkan Vekili olarak atandığı belirtildi. Atamanın Sri Lanka Anayasası'nın 37. maddesinin 1'inci fırkası uyarınca yapıldığı kaydedildi.

Öte yandan, Sri Lanka'nın ulusal televizyon kanalı Rupavihini'nin yayını askıya alındı.

Yetkililer, eylemcilerin devlet televizyon ofisini basması üzerine mühendislerin kanalı kapattığını belirtti.

1 ÖLÜ, 75 YARALI

Yerel Daily Mirror gazetesinin haberine göre, başkent Kolombo'da yer alan Başbakanlık ofisinin kapılarını kırarak kompleksin olduğu alana akın eden protestoculara polis müdahale etti.

Polisin attığı göz yaşartıcı gazdan etkilenen 26 yaşındaki bir protestocu kaldırıldığı hastanede solunum sorunu yaşadı. Protestocu, Kolombo'da tedavi gördüğü özel hastanede hayatını kaybetti. Polisin gazla müdahale etmesi sonucu 75 kişinin yaralandığı ifade edildi. Başknet Colombo'daki Ulusal Hastanesi tarafından yapılan açıklamada, 42 kişinin Başbakanlık Ofisi baskınında, 33 kişinin ise parlamento yakınındaki protestolar sırasında yaralandığı ifade edildi.

Bu arada Başbakan Ranil Wickremesinghe, baskının ardından güvenlik güçlerinden oluşan bir komite kurulduğunu açıkladı.

Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın ülkeyi terk etmesinin ardından Başkan Vekili olarak atanan Wickremesinghe, Komiteye "düzeni yeniden sağlamak için gereken her şeyi yapmaları" talimatı verdi.

"DEVLET BAŞKANI'NIN MALDİVLER'E KAÇTIĞI" İDDİASI

Wickremesinghe, bu komitenin, siyasilerin herhangi bir müdahalesi olmaksızın faaliyet göstermesi için tüm yetkilerle donatılacağına dikkati çekti.,

Rajapaksa'nın ülkeden ayrılmasından saatler sonra Sri Lanka genelinde olağanüstü hal (OHAL), Kolombo'nun da içinde yer aldığı Batı eyaletinde de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Bu karardan saatler sonra Başkan Vekili Wickremesinghe tarafından resmi bildiri yayımlandı.

Bildiride, ülke genelinde bu gece 00.00'dan itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildiği ve 14 Temmuz 05.00'e kadar süreceği ifade edildi.

Sri Lanka Hava Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, Hava Kuvvetlerine ait bir uçağın, Devlet Başkanı Rajapaksa, eşi ve iki koruması için Katunayake Uluslararası Havaalanı'ndan Maldivler'e gitmek üzere kalktığı belirtildi.

Açıklamada, söz konusu uçuşun gerekli tüm resmi aşamaların ardından yapıldığına işaret edildi.

Günün ilk saatlerinde Maldivler'e gittiği iddia edilen Rajapaksa'nın gün içinde buradan ayrılarak, Singapur'a geçeceği ileri sürüldü.

Ekonomik krizin girdabındaki Sri Lanka'da protestocular, 9 Temmuz'da Başbakanlık konutuna girip binayı ateşe vermişti.

Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardena, 9 Temmuz'da Rajapaksa'nın 13 Temmuz'da istifayı kabul ettiğini açıklamıştı. Başbakan Wickremesinghe de istifa etmeye hazır olduğunu bildirmişti.

Rajapaksa'nın ülkeyi terk etmesinin ardından Wickremesinghe, bugün Başkan Vekili olarak atanmıştı.

SRİ LANKA'DAKİ DURUM

Sri Lanka'da halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.

Sri Lanka Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde 9 Mayıs'ta toplanan göstericiler ile hükûmet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükûmet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatını vermişti.

Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.

(AA)