Tarihinin en kötü ekonomik krizini yaşayan Sri Lanka’da halk protestoları devam ediyor. Eylemciler iktidar mensupları ve siyasilerin mülklerini yaktı. Göstericilerin arasında kalan bir milletvekili intihar etti.

Sri Lanka'da halk, siyasilerin evlerini ve lüks araçlarını yaktı

Sri Lanka'daki ekonomik krizin derinleşmesiyle geçen aydan bu yana devam eden kitlesel protestoların ardından Başbakan Mahinda Rajapaksa Pazartesi günü istifa etti. Ancak ülkede sular durulmadı.

Sri Lankalılar, Pazartesi gecesi henüz resmi konutunu terk etmemiş olan eski başbakana ve milletvekillerine ait 50'ye yakın evi yaktı. Protestocular ülkenin güneyinde Rajapaksa ailesine adanmış bir müzeyi de yerle bir etti.

Başkent Kolombo ve çevresindeki dükkanların yanı sıra eski Başbakan Rajapaksa'nın oğluna ait bir tatil köyü de ateşe verildi.

MİLLETVEKİLİ İKİ PROTESTOCUYU VURUP İNTİHAR ETTİ

Sri Lanka polisi, hükümet partisinden bir milletvekilinin, arabasının etrafını çeviren insanlara ateş açarak iki kişiyi vurduğunu ve ardından kendisini öldürdüğünü bildirdi.

Cumhurbaşkanının resmi konutu da alev aldı ve evine saldırılan bir belediye meclis üyesi hastanede hayatını kaybetti.

Eski başbakan dün sabah Colombo'dan ayrıldı, güvenlik gerekçesiyle Trincomalee Deniz Üssü'ne götürüldüğü belirtildi.

ATEŞ AÇMA EMRİ

Sri Lanka'da Savunma Bakanlığı, orduya protestoculara ateş açma emri verdi.

India Today'in haberine göre, Savunma Bakanlığı; Kara, Hava ve Deniz Kuvvetlerine protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açmaları talimatı verildi.

Hükümet karşıtı protestocular, iktidardaki Rajapaksa ailesinin destekçilerinin ülkeden kaçmasını önlemek için Kolombo'daki Bandaranaike Havalimanı'na giden yolda kontrol noktası kurdu.

CUMHURBAŞKANINA İSTİFA ÇAĞRISI

Protestocular, Başbakan'ın istifasına rağmen kardeşi Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'nın da görevden ayrılması için çağrı yapıyor.

Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ise, bu hafta içinde yeni başbakan ve bakanların atamasını yapacağını belirtiyor.

Rajapaksa, sosyal medya platformu Twitter'dan, ülkedeki karışıklığın önlenmesi ve devletin durma noktasına gelen işlerinin devamı için yeni bir hükümet kurulması yönünde adımlar atılacağını belirtti.

Parlamentoda çoğunluğa hakim olan ve halkın güvenini sağlayabilen başbakanın bu hafta içinde atanacağını aktaran Rajapaksa, yeni hükümete yeni bir program sunma fırsatı verileceğini ve hükümetin ülkeyi ileriye götürme yetkisine sahip olacağını aktardı.

Rajapaksa, ülkede can ve malların korunması için devlet mekanizmasının kesintisiz işlevini sürdürme konusunda yardım talep ettiğini belirtti.

SRİ LANKA'DAKİ HALK AYAKLANMASI

Sri Lanka, İngiltere'den bağımsızlığını kazandığı 1948'den sonraki en ağır ekonomik krizle karşı karşıya. Halk elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.

Sri Lanka’da 9 Mayıs'ta Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo’da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa istifa etmişti.

Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.

Ülke çapına yayılan protestolarda şu ana kadar aralarında iktidar partisi milletvekili ve 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 250 kişi yaralandı.

(AA, BBC Türkçe, BirGün)