Sri Lanka’da 7 Şubat’ta greve çıkan binlerce hemşire grev yasağını reddetti. Hemşireler mahkemenin yasak kararını tanımadığı için hapis cezasıyla karşı karşıya.

Sri Lanka’da hemşireler grev yasağını tanımıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güneydoğu Asya ülkesi Sri Lanka'da hemşireler, sağlık görevlileri, halk sağlığı müfettişleri, laboratuvar teknisyenleri ve eczacıların yer aldığı onbinlerce sağlık çalışanı grevde. 7 Şubat'ta süresiz grev ilan eden sağlık emekçileri arasında yer alan hemşirelerin grevi ise bir mahkeme kararıyla yasaklandı.

World Socialist Web Site'ın (WSWS) haberine göre, 65 bin üyesi bulunan Sağlık Çalışanları Federasyonu'nun (FHP) adil ücret ve çalışma koşulları talebiyle başlattığı iş bırakma eylemlerinde yer alan hemşirelerin grev hakkı engellendi. Sri Lanka Başsavcılığı tarafından mahkemeye yapılan başvuruda, hemşirelerin grevinin "hastanelerde hasta bakımının grevden ciddi şekilde etkilendiği" gerekçesi gösterildi.


Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden de dün yapılan açıklamada, söz konusu meslek kolunun "temel kamu hizmetleri" kapsamında olduğu, grevi sürdürenlere beş yıla kadar hapis ve mal varlıklarına el koyma cezalarının uygulanabileceği belirtildi. Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'nın önceki gün grevcileri “çeşitli siyasi güçlerin etkisi altında olmak" ile suçlayan açıklamalar yaptığı belirtilen haberde, Adalet Bakanı'nın da grevcileri hedef göstermesi üzerine mahkemenin bu kararı aldığına dikkat çekildi.

'65 BİN EMEKÇİ BU KARARLI MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEK'

Yaklaşık 20 bin üyesi bulunan Devlet Hemşire Memurları Derneği (GNOA) yasak kararını tanımadıklarını açıkladı. GNOA Başkanı Saman Rathnapriya, söz konusu karara ilişkin "Bir değil on yasak kararı da çıkarsanız 65 bin emekçi bu kararlı mücadeleyi sürdürecek" açıklaması yaptı. Sendika lideri, mahkeme kararına itiraz başvurusunu yaptıklarını da kaydetti.

Başkent Colombo'da grevleri takip eden yerel gazeteci Minelle Fernandez ise El Cezire kanalına dün yaptığı açıklamada, hemşirelerin greve devam ettiğini belirtti. Fernandez, "Sağlık sendikaları bu karar üzerine avukatlarıyla istişareler halinde. Temel Hizmetler Yasası mahkeme kararına uymayan kamu çalışanları için katı cezalar öngörüyor. Ancak hemşire sendikaları yasağa rağmen grevi sürdürüyor" diye konuştu.