Sri Lanka’nın başkenti Colombo’da kurulan protesto kampına ordu baskın düzenledi. 9 protestocu gözaltına alınırken en az 50 kişi yaralandı. Yapılan baskın protestoların şiddetle bastırılacağı endişelerini artırdı.

Sri Lanka'da protestoculara şafak baskını

Sri Lanka’nın başkentinde ordu protestocuların kampına baskın düzenledi. Sabahın erken saatlerinde başkent Colombo’da aylardır yaşanan protestoların merkezi olan kampa yüzlerce kişiden oluşan güvenlik güçleri baskın düzenledi. Sert müdahalelerin yaşandığı baskında 9 protesto lideri gözaltına alınırken, aralarında gazetecilerin de olduğu 50 kişi yaralandı. Protestocuların çadırları yerle bir edildi.

El Cezire’de yer alan habere göre baskın, protestocuların Başbakanlık Konutu önünden çekilmesinden saatler sonra gerçekleşti. Protestocular günler öncesinden 22 Temmuz’da kamptan çekileceklerini belirtmişlerdi.

Sri Lanka Barosu’ndan yapılan açıklamada baskından ve gözaltılardan haberdar olunduğu belirtildi. Baro Başkanı Saliya Peiris “Yetkililer herkesin güvenliğini sağlamalı ve nerede olduklarının bildirmeli. Polis Genel Müfettişi’ne ve Ordu Komutanı’na ulaşmaya çalıştım. Kaba kuvvetin bu ülkeye ve uluslararası imajına hiçbir faydası yok” ifadelerini kullandı.

El Cezire’ye konuşan protestocu Anjana Bandarawatta “Hiçbir uyarı yapılmadı. Ordu bir anda geldi ve bize saldırarak ve küfürler ederek kovalamaya başladılar. Alanda 200 protestocu vardı ancak ortalık askerden oluşan bir deniz gibiydi” diye konuştu.

Yapılan baskın, önceki gün yemin ederek göreve başlayan Devlet Başkanı Ranil Wickremeshinghe’nin protesto gösterilerini şiddet kullanarak bastıracağı yönünde endişeleri artırdı. Parlamentoda yapılan seçimde eski Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın destekçilerinin oylarıyla seçilerek Kasım 2024’e kadar ülkeyi yönetecek olan Wickremesinghe, seçimin ardından yaptığı açıklamada devlet mülkünü işgal ve hükümeti devirme gibi hiçbir yasadışı eyleme izin vermeyeceklerini söylemişti. Rajapaksa’nın ülkeden kaçmasının ardından geçici olarak Devlet Başkanlığı koltuğuna oturan Wickremesinghe olağanüstü hal ilan ederek protestocularda endişe yaratmıştı. 73 yaşındaki Wickremesinghe 40 yılı aşkın süredir siyasetin içinde. 1994’ten günümüze kadar farklı dönemlerde 5 kez başbakanlık görevini üstlenen Wickremesinghe, sert söylemleri ve uygulamalarıyla tanınıyor.

Bunların yanında IMF ile sözleşme imzalamak isteyen yeni Başkan’ın, zaten ağır ekonomik yük altında olan halkı sözleşmeyle daha ağır şartlara sokacağı endişesi hakim. Ayrıca muhalif kesim ‘parlamento seçimi’ ile göreve başlayan Başkan’ın Rajapaksa’nın daha sert bir versiyonu olduğu gerekçesiyle eleştiriyor.

YENİ BAŞBAKAN GUNAWARDENA

Öte yandan ülkenin yeni devlet başkanı seçilen Ranil Wickremesinghe önceki gün yapılan törende yemin ederek göreve başladı. Wickremesinghe göreve başlamasının ardından ülkede Su Temini ve Drenaj, Eğitim ve Dışişleri Bakanı olarak görev yapmış olan Dinesh Gunawardena'yı Sri Lanka'nın yeni başbakanı olarak atadı.