Tarihinin en kötü ekonomik krizi nedeniyle halkın sokaklara döküldüğü Sri Lanka’da Merkez Bankası, moratoryum ilan etti. Ülkede döviz krizi nedeniyle ilaç kıtlığı da yaşanıyor. Protestolar ise sürüyor.

Sri Lanka moratoryum ilan etti

Ekonomik krizdeki Sri Lanka yabancı borç ödemelerini durduracak.

Açıklama Sri Lanka Merkez Bankası Başkanı P. Nandalal Weerasinghe'den geldi. Ülkede daha sert bir temerrütten kaçınmak için yabancı borç ödemelerinin geçici olarak askıya alınacağını belirtildi.

Kriz yaşayan ülkede akaryakıt gibi kritik ürünlerin ithalatı için sınırlı düzeyde döviz rezervi kalmıştı.

Sri Lanka Merkez Bankası Başkanı P. Nandalal Weerasinghe gazetecilere yaptığı açıklamada borç ödemelerini yapmanın imkansız bir hale geldiğini, alınacak en iyi önlemin borçların yeniden yapılandırılması ve daha sert bir temerrütten kaçınmak olduğunu söyledi.

MORATORYUM NEDİR?

Moratoryum, borçlunun ödeme gücünü kaybetmesi nedeniyle borçlarının tümünü veya bir kısmını ödeyemeyeceğini ilan etmesi anlamına geliyor.

Moratoryum bir ülkenin dış borçlarıyla ilgili olabileceği gibi ülke içinde belirli bir grubun borçları üzerinde de yapılabiliyor.

Devletler içine düştükleri yoğun döviz darboğazı dolayısıyla dış borçlarının ana para ve faizlerini ödeyemeyeceklerini ilan ettiklerinde, borçlularla alacaklılar arasında bir anlaşma yapılarak borçların vadesinin uzatılması işlemi de moratoryum olarak adlandırılır.

İLAÇ KITLIĞI YAŞANIYOR

Bu arada ülkede azalan döviz rezervleri nedeniyle ilaç kıtlığı da yaşanıyor.

Yerel basındaki haberlere göre, gıda, akaryakıt ve elektrik sıkıntısının yanı sıra hayati öneme sahip tıbbi ekipman ve ilaçlara erişimin ülke genelinde azalması sağlık sistemini tehdit ediyor.

Tıbbi ekipman eksikliği nedeniyle bazı hastanelerde ameliyatlar durduruldu.

Sri Lanka Tabipler Birliği, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’ya "acil önlem alınmadığı takdirde ilaç eksikliğinin felakete yol açacağı" uyarısında bulundu.

Hükümetin, ekonomik krizi aşmak için Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası, Çin, ABD, İngiltere ve Hindistan’dan destek arayışları sürüyor.

RAJAPAKSA’DAN PROTESTOCULARA ÇAĞRI

Öte yandan Sri Lanka Başbakanı Mahinda Rajapaksa, halka, hükümet karşıtı protestolara son vermeleri çağrısı yaptı.

Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın ağabeyi Mahinda Rajapaksa, hükümetin ekonomik krizle başa çıkmak için gece gündüz çalıştığını savundu.

Vatandaşları protestoları durdurmaya çağıran Rajapaksa, insanların sokaklarda geçirdiği her dakikanın ülkeyi döviz girişinden mahrum bıraktığını iddia etti.

Rajapaksa, konuşmasında ekonomik krizden Covid-19 salgınını sorumlu tuttu.

Covid-19 salgınının hemen ardından ekonomik krizle karşı karşıya kaldıklarını aktaran Rajapaksa, "Ülke ekonomisinin kötüye gittiğini bilmemize rağmen sokağa çıkma yasağı uygulamak zorunda kaldık ve bu yüzden döviz rezervlerimiz tükendi" dedi.

SRİ LANKA'DA HÜKÜMET KARŞITI GÖSTERİLER

Ülkedeki ekonomik krizi protesto eden göstericiler, elektrik kesintilerinin 13 saati bulmasının ardından 31 Mart'ta Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın konutu yakınlarında toplanmaya başlamıştı.

"Diktatör Gota" şeklinde slogan atarak Rajapaksa'yı istifaya davet eden göstericilere, polis biber gazıyla müdahale etmişti.

Göstericiler ve polis arasında çıkan arbedede, 24 polis memuru ve çok sayıda sivil yaralanmış, 54 kişi gözaltına alınmıştı.

Hükümet karşıtı protestoların önüne geçmek için önce başkent Colombo'da, daha sonra Batı eyaletinde sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı.

Gösterileri "terör eylemi" olarak nitelendiren ve yaşananlardan "aşırılıkçı güçleri" sorumlu tutan Rajapaksa, 1 Nisan'da olağanüstü hal ilan etmişti.

Ülkede olası gösterilerin önüne geçmek için sosyal medya platformları engellenmişti.

Birleşmiş Milletler (BM), ekonomik krizin hükümet karşıtı protestolara yol açtığı ülkede, hükümetin, olağanüstü hal yetkilerini protestoları bastırmak için kullanmaması gerektiği uyarısında bulunmuştu.

Sri Lanka'nın 1948'den bu yana en kötü ekonomik krizle mücadele ettiği belirtiliyor.