Sri Lanka'da halkın isyanını bastırmayı amaçlayan hükümet, sıkıyönetimi bir ay daha uzattı. Eylemlere öncülük eden iki kişi gözaltına alınırken ülkede ‘Rajapaksa geri dönecek’ iddiaları halkın isyanını büyüttü.

Sri Lankalılar geri adım atmayacak
Halk, Devlet Başkanı Wickremesinghe’nin istifasını istiyor. (Fotoğraf: AA)

Güney Asya ülkesi Sri Lanka'da Devlet Başkanı’nı deviren kitlesel gösterilere öncülük eden iki aktivistin tutuklandığı duyurulurken parlamentoda da 'düzenin sağlanması' amacıyla olağanüstü hal (OHAL) uzatıldı. Sri Lanka Meclisi, Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe'nin 17 Temmuz'da ilan ettiği OHAL’i bir ay uzattı. Ülkede "eski Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa geri dönecek" iddiları gündem oldu. Mecliste 27 Temmuz’da yapılan oylamada 225 milletvekilinin 120'si OHAL'in uzatılması lehine oy kullanırken 63 vekil "Hayır" oyu verdi. Muhalefet partileri, OHAL ilanını hükümetin muhalefeti bastırmaya yönelik bir hareketi olarak eleştiriyor.

PROTESTO LİDERLERİNE GÖZALTI

Ayrıca Sri Lanka’da Devlet Başkanı’nı deviren halk protestolarının liderlerinden, Ruhunu Üniversitesi Öğrenci Birliği eski Başkanı Anthony Veranga Pushpika ve Kusal Sandaruwan gözaltına alındı.

NewsWire’ın haberine göre, Pushpika ve Sandaruwan, 9-10 Haziran’da düzenlenen protestolara katıldığı gerekçesiyle dün Fort Tren İstasyonu önünde gözaltına alındı. Yasadışı gösteri düzenlemek ve kamu malına zarar vermekle suçlandıkları belirtiliyor. Pushpika’nın bugün Fort Sulh Ceza Mahkemesi’ne çıkarılacağı belirtildi.

Polis, Devlet Başkanlığı ofisleri basıldığı gün Wickremesinghe’nin evini kundakladığından şüphelenilen 14 kişinin fotoğraflarını yayımlayarak bu kişilerin arandığını duyurdu.

Protestocular ise bu gözaltı ve OHAL kararlarının onları yıldırmayacağını ve Wickremesinghe'nin istifasını talep etmeye devam edeceklerini açıkladılar.

RAJAPAKSA GERİ DÖNECEK İDDİALARI GÜNDEMDE

Sıkıştırma ve acil durum yasaları, ülkede eski cDevlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın kısa süre içinde ada ülkesine geri döneceğine dair haberleri gündeme getirdi. Kabine Sözcüsü Bandula Gunawardena salı günü gazetecilere verdiği demeçte, "Bildiğim kadarıyla geri dönmesi bekleniyor" dedi ve kendisine eski bir Devlet Başkanı nedeniyle ikramiye verileceğini de sözlerine ekledi. Eski Başkan’ın ne zaman döneceğini bilmediğini söyledi ancak Rajapaksa'nın saklanma ya da sürgünde olmadığını vurguladı.