Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerin yenilmesinde Sovyetler Birliği’nin rolü azaltılmaya ve hatta yok edilmeye çalışılıyor. Sovyetler Birliği’nin mirasçısı günümüz Rusya’sı karalanıyor” dedi.

‘SSCB’nin katkıları  yok sayılıyor’
1939. II. Dünya Savaşı’nın Başlangıcı adlı tarih belgeseli serginin açılışında konuşma yapan Lavrov “II. Dünya Savaşı tarihini tahrif etmeye yönelik çabaların arttığını görüyoruz. Nazilerin yenilmesinde Sovyetlerin rolü azaltılmaya ya da tamamen yok edilmesi amaçlanmaktadır" değerlendirmesinde bulundu. "Kötülerin aklanmaya, cellatlarla kurbanların bir tutulmaya çalışıldığına" dikkat çeken Lavrov, bu tür spekülasyonların ana amacının "Sovyetler Birliği’nin mirasçısı günümüz Rusya’sını karalamak, Hitler rejimine destek veren devletlerin ayıplarını saklamak" olduğunu iddia etti. Neonazilerin kurtarıcı asker anıtlarına karşı gerçekleştiriği saldırıların hoşgörüldüğünü belirtti.

BATI HİTLER REJİMİNE DUYARSIZ KALDI

Lavrov serginin "dünyayı kimin felakete götürdüğünü kimin ise bunu engellemeye çalıştığını belgelerle ortaya koyduğunu" ifade etti. "Avrupa üzerindeki bulutlar kararırken kendi güvenliklerini başkaları sayesinde sağlamak isteyen Batı başkentlerinde Hitler rejimini yatıştırmaya yönelik son derece bencil ve öngörüsüz kararlar alındı. Paris ile Londra’da da buna dair kanıtlar var” dedi.

EN BÜYÜK KATKI SOVYETLER'İN

Hitler Almanyası’nın yenilgiye uğratılması için en büyük katkıyı Sovyetler Birliği’nin yaptığına işaret eden Lavrov “Savaşın kaçınılmaz olduğu anlaşıldığı 1939 yılının ilkbahar ve yazında da bu ülkeler kendilerinin savaşa dâhil olmayacaklarını düşünerek ikili oynadılar ve Hitler’in saldırılarını Doğu’ya doğru yönlendirmeye çalıştılar. Daha 1938 yılında, Münih Komplosu’nun imzalanmasından hemen sonra, karşılıklı saldırmazlığı öngören Almanya-İngiltere ve Almanya-Fransa deklarasyonları imzalandı. Benzer bir belge daha 1934’te Almanya ile Polonya arasında da imzalandı. Bu şartlarda Sovyetler Birliği kendi güvenliğini tek başına sağlamak ve Almanya ile saldırmazlık anlaşmasını imzalamak zorunda kaldı. Söz konusu zorunlu adım, saldırgan ülke ile savaşa daha iyi hazırlanma şansı tanıdı. Bugün bir kez daha hatırlatmak gerekir ki Hitler Almanyası’nın bozguna uğratılmasına ve Avrupa ile tüm dünyanın Nazilerden kurtarılmasına en büyük katkıyı bizim ülkemiz yaptı” ifadelerini kullandı.