Meslek lisesi son sınıfta sanayide aktif olarak ve iş yerlerinde çırak olarak çalışan ancak sigortalarının sadece kısa vadeli şekilde yatması nedeniyle emeklilikleri 10-15 yıl geciken staj mağdurları, yarın Ankara’da eylem düzenliyor. Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkani Ferhat Salman, “Biz yıllardır bu mağduriyetimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bunun içinde de Ankara'da basın açıklaması yapacağız. Haklıyız, kazanacağız” dedi.

Staj mağdurları Ankara’da buluşuyor: “Haklıyız, kazanacağız”

HABER MERKEZİ

Staj ve çıraklık sigortası mağdurları, mağduriyetlerini gündeme getirmek için Ankara’da eylem yapacak.

Mağdurlar, yaşadıkları adaletsizliğin giderilmesi için 11 Aralık 2022 Pazar günü (yarın) saat 12.00’de Ankara Ulus Zafer Anıtı önünde basın açıklaması yapacak.

Staj mağdurları aynı gün saat 10.00’da da Anıtkabir’i ziyaret edecek.

Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkani Ferhat Salman yaptığı açıklamada, staj sigortası mağduriyetinin, meslek lisesi son sınıfta sanayide aktif olarak ve iş yerlerinde çırak olarak çalışan insanların sigortalarının sadece kısa vadeli kısmının yatması nedeniyle, emeklilik döneminin 10-15 yıl gecikmesi anlamına geldiğini belirtti.

“YAŞITLARI TOP OYNARKEN ÇALIŞANLAR MAĞDURİYET YAŞIYOR”

Kanunen imza yetkisi olmayan oy dahi kullanamayan bu çocuklardan 15-16 yaşlarında kısa süreli-uzun süreli sigorta ayrımı yapmasını beklemenin büyük bir hata olduğuna dikkat çeken Salman, “Yaşıtları top oynarken, iş yerlerinde üreten aktif olarak çalışan bu insanlar büyük mağduriyete uğramaktadır. Bunun yanında, böyle bir düzenleme yapılması kanun yapıcının çırak ve stajyerlere bakış açısını ve tutumunu ortaya koyacağından toplumun genelini ilgilendirir” dedi.

Salman, sözlerine şöyle devam etti:

“1999 yılı öncesi yüzbinlerce staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının, staj başlangıçları uzun vadeli sigorta koluna başlangıç sayılır ve bu insanlar staj sürelerini borçlanırsa bu sorun kolayca çözülebilir. Böylelikle staj başlangıcı SGK uzun dönem başlangıcı olarak alınır,18 yaşından itibaren sigortalılık süresi kabul edilir ve bu toplumsal sorun el birliğiyle çözülür. İşte biz yıllardır bu mağduriyetimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bunun içinde de Ankara'da basın açıklaması yapacağız. Haklıyız, kazanacağız.”