İzmir Barosu’na kayıtlı stajyer avukatlar, İzmir Adliyesi önünde insanca yaşam taleplerini dile getirmek için açıklama yaptı. Açıklamada, “İnsanca yaşam ve amacına uygun staj talep ediyoruz” denildi

Stajyer avukatlardan insanca yaşam talebi

BİRGÜN EGE

İzmir Barosu’na kayıtlı stajyer avukatlar, insanca yaşam ve amacına uygun staj talebi için, İzmir Adliyesi C Blok önünde açıklama gerçekleştirdi. Stajyer avukatların açıklamasına, Şırnak Barosu Başkanı Av. Rojhat Dilsiz, Mardin Barosu Başkanı Av. İsmail Elik, Ankara Barosu önceki Başkanı Av. Kemal Koranel, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Av. Ercan Demir ve İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel ile yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Stajyer avukatlar adına açıklamayı yapan Av. Çağla Nur Çavdar, “AKP hükümeti, açtığı hukuk fakülteleri ile ihtiyaç fazlası mezun sayısına sebebiyet vererek stajyer avukatların yaşam koşullarını ve staj eğitim süreçlerini kötüleştirmektedir. AKP döneminde hukuk fakültesi sayısı 93'e çıkmıştır, her yıl 20binin üzerinde stajyer avukat mesleğe adım atmaktadır. Uzun yıllardır talep ediliyor olmasına rağmen stajyer avukatların ekonomik sorunları için hiçbir adım atılmadı” dedi.

Stajyer avukatların asgari ücretin yarısından daha az bir ücrete günde 9 saat çalıştığını söyleyen Çavdar, “Türkiye'nin birçok yerinde hiç ücret almadan çalışan stajyer avukat arkadaşımızın sayısı azımsanacak düzeyde değildir. Oysa tüm stajyer avukatlar için asgari ücret düzeyinde ödenecek ücretin devlete maliyeti yalnızca 1 milyar 350 milyon TL'dir ve bu rakam uçuş garantileri, hasta garantileri, geçiş garantileri yanında devede tüy bile değildir. Ayrıca yaygın olarak bilinenin aksine Avukatlık Kanunu veya TBB Staj Yönetmeliğinde stajyer avukatların ücret alamayacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak ne yazık ki gerçeği yansıtmayan, emek sömürüsünü meşrulaştırmaktan başka bir şeye hizmet etmeyen bu bilgi gerçeğin önüne geçerek meslektaşlar arasında da yaygınlaşmış ve teamül haline gelmiştir” diye konuştu.

Çavdar, “Staj yaptıkları bürolarda ucuz iş gücü olarak görülmekte” dedi ve ekledi: “AKP hükümeti; savunmayı kısıtlayıcı, eğitimi niteliksizleştirmeye yönelik ve mesleği itibarsızlaştıran politikalarına devam ettiği sürece stajyer ve genç meslektaşlar patron avukatların vicdanına bırakılmakta, emek sömürüsü katlanarak artmakta ve meslektaşlarımız umutsuzluğa sürüklenerek hayatına son verme noktasına dahi gelmektedir. Adalet Bakanlığı tarafından ayrılacak bütçeyle stajyer avukatların da hakim-savcı stajyerleri gibi insani yaşam koşulları sağlanmalı, bu eğitim sürecini en az kaygı ve sömürüyle geçirmelidir. Stajyer avukatlar olarak insanca yaşam koşulları ve amacına uygun staj istiyoruz.”