Star Wars: Sıra dışı bir  dünyanın kapılarını aralıyor

Kadriye Kızıl

Tüm dünyada milyonlarca izleyici tarafından izlenen Star Wars filmleri; George Lucas, Donald F. Glut ve James Kahn tarafından romanlaştırılarak Star Wars serisi olarak okuyucuyla buluştu. Yeni Bir Umut, İmparator ve Jedi’ın Dönüşü başlıklarıyla İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlanan seri okuyucuya gezegenler arasında yaşanan eşsiz bir macera sunuyor. Bu maceranın içerisinde ise iyi ile kötünün savaşı, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi, arkadaşlık ve düşmanlık gibi konular da oldukça geniş ve önemli bir yer tutuyor. Fantastik ve akıcı bir anlatımla aktarılan olaylar ise her yaştan okuyucunun ilgisini çekerek okuyucularda hem merak hem de heyecan duygusunu uyandırıyor. Filmlerin romanlaştırılmasıyla oluşturulan anlatımları okurken, okuyucu kendisini filmlerin içinde hissedebiliyor. Bu ise kitapların güçlü ve gerçekçi bir anlatıma sahip olduklarını gösteriyor.

MACERALAR YAŞAMAK

Bilim kurgunun ve fantastik edebiyatın iç içe geçtiği serinin ilk kitabı George Lucas tarafından yazılan Yeni Bir Umut kitabı. Yeni Bir Umut, ana karakter Luke Skywalker’ı ve onun Tatooine’deki amcasının çiftliğindeki hayatını anlatarak başlıyor. Luke’un bir isteği var: uzak galaksilerdeki yabancı dünyalara gidip maceralar yaşamak… Bu isteği tutsak edilmiş bir prensesten gelen şifreli mesajı almasıyla gerçeğe dönüşmeye başlıyor. Babasından kalan ışın kılıcını ve cesaretini kuşanan Luke Skywalker amansız bir uzay savaşına atılıyor. Bu uzay savaşı ise iki güç arasında geçiyor: Asi İttifakı ve İmparatorluk. Kitapta mekanlar, olaylar ve karakterler detaylı olarak betimlenerek sahnelerin gerçekliği artırılıyor. Zaman zaman betimlemelerin derinliği ve çokluğu okuyucuyu yorsa da, olayların bir film karesi gibi canlandırılmasında büyük etkisi var. Satırların arasında akıp giderken, bir yandan da olayların zihinlerde canlandırılması hiç zor olmuyor.


Serinin ikinci kitabı İmparator Donald F. Glut tarafından kaleme alındı. Asi İttifakı’nın İmparatorluk’a karşı önemli bir başarı sağlamasına rağmen iki güç arasındaki savaş devam ediyor. Asi İttifakı, İmparatorluk güçlerinin ve Darth Vader’ın kötülüklerinden kaçmak için Hoth’un donmuş topraklarında gizli bir karargah kuruyor ancak bu kaçış çok uzun sürmüyor. Luke Skywalker ve ekibiyle, Darth Vader ve ekibi arasındaki savaş İmparator kitabında gittikçe kızışıyor. Luke ve ekibi Darth Vader’ın kötülüklerinden kaçarken mücadeleye birbirlerinden ayrılarak devam etmek zorunda kalıyorlar. Birbirlerinden ayrı da olsalar aralarındaki bağ ortak bir başarı kazanmalarında oldukça etkili oluyor. İntikam planları, kaçışlar, kovalamacalar anlatımın dinamikliğini korumasına yardımcı oluyor ve okuyucuların heyecanını kaybetmelerine engel oluyor.

star-wars-sira-disi-bir-dunyanin-kapilarini-araliyor-748503-1.

Jedi’ın Dönüşü başlığıyla yayımlanan, serinin üçüncü ve son kitabı ise James Kahn tarafından kaleme alındı. Bir önceki kitapta birbirinden ayrılmak ve mücadeleye bu şekilde devam etmek zorunda kalan Luke Skywalker ve ekibi bir araya gelmeye başlıyor ve bütün ekibin birleşmesi için tehlikeli bir plan yaparak harekete geçiyorlar. Donanmasını toparlayan Asi İttifakı, İmparatoluk’un inşa ettiği yeni Ölüm Yıldızı’nın sisteminde açık bularak saldırıya geçiyor. Serinin son kitabı Jedi’ın Dönüşü’nde birçok nokta aydınlatılıyor ve birçok soru cevaplanıyor. Böylece okuyucunun ve aynı zamanda kitaptaki karakterlerin de büyük bir merakla takip ettiği olaylardaki düğüm noktaları serinin sonunda çözüme kavuşuyor. Kitapta anlatılan olayların hem okuyucuda hem de kitabın karakterlerinde aynı heyecanı ve merakı hissettiriyor olması serinin önemli ve öne çıkan özelliklerinden biri olarak nitelendirilebilir.
Fantastik anlatım ve bilim kurgu harmanlanarak kaleme alınan Star Wars serisi okuyuculara içerisinde maceranın, dostluğun, düşmanlığın ve daha nicesinin olduğu sıra dışı bir dünyanın kapılarını aralıyor. Galaksiler arasında gerçekleşen çatışmaların, gezegenlerin ve yıldızların şahit oldukları cesaretin, aşkın, dostluğun ve düşmanlığın iç içe geçtiği serinin her kitabında detaylı betimlemelerle desteklenen anlatım oldukça güçlü ve canlı. Star Wars serisi, merakla ve heyecanla okuyacakları bir bilim kurgu kitabı arayan herkesin ilgisini çekmeyi başaracak bir seri olarak raflarda okuyucularını bekliyor.