Google Play Store
App Store

Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği, Doğa Derneği, İklim Gönüllüleri Platformu, Engelli ve Muhtaç Hayvanları Yaşatma ve Koruma Derneği’nin de aralarında bulunduğu 12 STK, Migros’un 3 numaralı kafes yumurtalarını satmaması için ortak çağrıda bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi
STK'lerden ortak çağrı: Migros eziyete dur de

Türkiye’de çevre, ekoloji ve hayvan hakları alanında faaliyet gösteren 12 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) ortak bir açıklama yaparak, Migros’u eziyet dolu kafeslerde üretilen 3 numaralı kafes yumurtalarını terk etmeye çağırdı.

Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği çatısı altında yürütülen Kafessiz Türkiye kampanyasının başlattığı çağrıya destek veren STK’ler Migros’un kafes yumurtası satmaya son vermek üzere net bir hedef belirlemesi ve bu hedefi kamuoyuyla paylaşmasını talep etti.

Endüstriyel kafesleri terk etmenin artık dünyada yaygınlaşmış bir sürdürülebilirlik standardı haline geldiği belirtilen açıklamada, İsviçre’deki Migros’un 1996 yılından beri kafes yumurtası satmadığının altı çizildi.

"Migros’un kafes yumurtası satmayı ne zaman tamamen bırakacağına dair kamuoyuna net bir taahhüt vermesini bekliyoruz" diyen STK’lerin açıklaması şöyle:

"Migros, endüstriyel hayvancılıktaki en can yakıcı sorunlardan biri olan kafes eziyetine ortak olmamalı. Migros’u çağdışı endüstriyel kafeslerden gelen yumurtaları terk etmeye çağırıyoruz.

Tavuklar duyarlı ve bilinçli canlılardır. Çevrelerine karşı ilgili ve meraklılardır. Doğal ortamlarında günlerini dolaşarak ve keşfederek geçirirler. Anne tavuklar her anne gibi yavrularına empati duyar ve sevgi hissederler. Civcivleri daha yumurtanın içindeyken onlarla iletişim kurabilir.

"HAYVANLARA EN ÇOK EZİYET VEREN YÖNTEM"

Endüstriyel kafeslerde ise bir tavuk, 1- 1,5 senelik ömrünün tamamını hiç çıkmadan demir kafeslerde sıkışık bir şekilde geçirir. Kanatlarını dahi açacak yeri yoktur. Kalabalık, dar kafeslerde temel içgüdülerini gerçekleştiremez. Dolaşamaz, kanatlarını rahatça açamaz, zeminde oturamaz, güneş ışığını görmez. Toprağa erişimi olmadığından temizlenmek için metal tellere sürtünerek toprak banyosu yapmaya çalışır ve vücudunu yaralar. 

Bilimsel araştırmalara göre, kafesler endüstriyel hayvancılık uygulamaları arasında hayvanlara en çok eziyet eden yetiştirme şeklidir. Kafeslerin ortadan kaldırılması, endüstriyel hayvancılıktaki tüm sorunları çözmese de, hayvanların çektiği acıları kayda değer miktarda azaltan ve kısa vadede asgari bir adımdır. Alternatif sistemlerde hayvanların en azından toprağa basma, yürüyebilme, daha fazla alana sahip olma, kanatlarını germe, tünek ve folluk kullanma gibi ihtiyaçlarını karşılayabilme olanakları olur.

İSVİÇRE MAĞAZALARINDA 1996’DAN BERİ SATILMIYOR

Endüstriyel kafesleri terk etmek artık dünyada yaygınlaşmış bir sürdürülebilirlik standardı haline geldi. Türkiye’de 70’ten fazla marka kafes eziyetini terk etme taahhüdü verdi. İsviçre’deki Migros, 1996’dan beri kafes yumurtası satmıyor.

 Binlerce duyarlı müşteri, Migros’a kafes eziyetini terk etmesi için talepte bulundu. Ancak Migros, kafes yumurtasını terk edeceğini hala açıklamadı. Migros’tan beklentimiz, kafes yumurtası satmaya son vermek üzere net bir hedef belirlemesi ve bu hedefi kamuoyuyla paylaşması.

3 numaralı kafes yetiştiriciliği demek, aynı binada 100 bin tane hayvanın tıkış tıkış kafeslere kapatılması demek. 3 kodlu yumurta demek, sıkışıklıktan aklını yitiren tavukların birbirini gagalayıp öldürmesi demek. Pazarlama faaliyetlerinde “İyi Tarım” ifadelerini sık sık kullanan Migros, bu çağdışı eziyete karşı sessiz kalmamalı. Migros’un kafes yumurtası satmayı ne zaman tamamen bırakacağına dair kamuoyuna net bir taahhüt vermesini bekliyoruz."

İMZACI STK’LAR

Aralarında ÇEKÜL Vakfı, Doğa Derneği, HAÇİKO Eskişehir gibi kurumların bulunduğu 12 Sivil Toplum Kuruluşunun listesi şöyle:

Ata Tohum Takas Derneği ÇEKÜL Vakfı (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı)Çiftlik Hayvanlarını Koruma DerneğiDoğa DerneğiDoğal Yaşam Derneği Dönüşüm DerneğiEkolojik Tarım Organizasyonu DerneğiEngelli ve Muhtaç Hayvanları Yaşatma ve Koruma DerneğiEskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği HAÇİKO Eskişehir İklim Gönüllüleri Platformu Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği

İMZALAR HAYVANLARIN HAYATINI DEĞİŞTİRİYOR

Dünyanın birçok yerinde hayvan hakları savunucularının verdiği mücadeleler sonucunda kafes sistemleri yasalarla ortadan kalkıyor.

ABD’de 2016 yılında toplam yumurta pazarının yüzde 10’u kafessiz sistemlere aitken bu oran 2022 yılında yüzde 34’e çıkmış durumda. Yine ABD’deki birçok eyalet ve bazı Avrupa ülkeleri hali hazırda kafes sistemlerini yasakladı.

Türkiye’de de 2018 yılından itibaren yürütülen Kafessiz Türkiye kampanyası ile 70’den fazla marka kafes yumurtası kullanmayacağını taahhüt etti.

Change.org ve Kafessiz Türkiye’nin internet sitesi üzerinden başlatılan imza kampanyasına şimdiye kadar 130 binden fazla imza verildi. Migros’un kafes yumurtası satmayı bırakması için bireysel imzacı olmak isteyenler kafessizturkiye.com/migrosdurde adresinden imza verebiliyor.