Ege İhracatçılar Birliği koronavirüsle mücadelede alınan tedbirler kapsamında, stok finansman desteğinin hayata geçirilmesi gerektiğini savunarak, ihracat bedellerinin yurda getirilmesinin son günü Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına isabet edenlerin 6 ay süre ile uzatılmasını talep etti

"Stok finansman desteği hayata geçirilmelidir"



BERKAY SAĞOL

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebiyle birçok sektör durma noktasına kadar gelirken, ihracat ise azalmasına rağmen devam ediyor. Türkiye’nin ihracatı Mart ayında yüzde 17’lik düşüşle 13 milyar 426 milyon dolar oldu. 1 Ocak-19 Nisan döneminde ise Türkiye’nin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 azalarak 44 milyar 235 milyon dolara geriledi. Nisan’ın ilk 19 gününde ise Türkiye’nin ihracatı yüzde 47’lik düşüşle 4,9 milyar dolar olarak gerçekleşirken Ege’nin ihracatı ise Nisan’ın ilk 15 gününde yüzde 23 azalarak 410 milyon dolar oldu.

Ege İhracatçılar Birliği ( EİB) online bir basın toplantısı gerçekleştirerek açıklamalarda bulundu. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, pandeminin bütün sektörlerde etkisinin hissedildiği dönemde, Ege’nin ihracatının arka planında tarım ve tarıma dayalı ihracata dayanan ekonomik potansiyeli yattığını ifade etti.

Küresel ekonominin durma noktasına geldiğini belirten Eskinazi, "Petrol fiyatlarında yaşanan aşağı doğru dalgalanma dip yaptı. OPEC koalisyonu ve diğer üreticilerin üretim kısıntısı anlaşması, küresel ekonominin durma noktasına gelmesinden dolayı talepteki çöküşü dengeleyemedi. Depolama maliyetlerinin yüksekliği dolayısıyla rafineriler stokları ve ne yapacaklarını şaşırdılar. Salgın sürecinin ekonomik etkilerini, dünyaya ve Türkiye’ye olan yansımalarını ve krizden çıkış formüllerini konuşarak çalışmalarımıza koordineli bir şekilde devam ediyoruz" diye konuştu.

İhracatçıların sorunlarını resmi kurumlara aktardıklarını söyleyen Eskinazi, "Sektörlerin ve ihracatçıların sürekli bilgilendirilmesi gerektiğine inandığımız için 'korona@eib.org.tr' ismiyle ihracatçıların dış ticarette koronavirüs salgını nedeniyle yaşadıkları sıkıntılarını aktaracakları bir mail adresi oluşturduk. Sürecin takipçisi olup, ihracatçılarımızın sorunlarını resmi kurumlara aktarıyoruz ve onlara bilgi veriyoruz. Aynı zamanda web sitemizde koronavirüs salgını kapsamında ihracatla ilgili yaşanan güncel gelişmelerin takip edildiği bir bölümümüz ve online yardım hattımız var. Oluşturduğumuz veri tabanı ve iletişim kanallarıyla senkronizasyon içerisinde hızla aksiyon alıp dinamik bir yapıyla birlikte hareket ediyoruz" dedi.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin, sektörel veya ölçek nitelikleri KOSGEB tarafından belirlenmek kaydıyla, finansman sorunlarının çözümüne yönelik olarak, kullanacakları kredilerin faiz giderleri KOSGEB tarafından destekleneceğini belirten Eskinazi, "Bu süreçte sorumlu olduğumuz çalışanlarımız için elimizden geleni yapıyoruz. Önemsediğimiz iki önemli nokta var. Bunlardan biri çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliği diğeri ise disiplin süreci ve üretimin devamı. Sosyal mesafe ve korunma önlemlerine uyarak üretimin devam etmesi için canhıraş çalışan personelimize sahip çıkmalıyız" ifadelerini kullandı.