NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, verdiği bir röportajda, 'Türkiye'nin ittifakın demokratik standartlarına uymamasına rağmen nasıl üye kaldığına' dair sorularla karşılaştı. Stoltenberg, "Seçim yapıyorlar. Muhalefet İstanbul'u kazandı. Ama bildiğiniz gibi çeşitli müttefikler Türkiye ile ilgili endişelerini dile getirdi" yanıtını verdi.

Stoltenberg'den “Türkiye’de hükümet demokratik mi” sorusuna yanıt: Seçim yapıyorlar

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 'Axios on HBO'ya verdiği röportajda eski ABD Başkanı Donald Trump ve Türkiye'ye yönelik eleştiriler yaptı.

Stoltenberg, Rusya'dan korunma gerekçesiyle NATO’ya üye olmak isteyen Ukrayna'ya bu perspektifin henüz verilmemesini "NATO üyesi olmak için NATO standartlarını karşılamak lazım" diye açıklarken, "Halihazırda NATO üyesi ama hükümetleri derinden yolsuz ve anti demokratik olanlar aklıma geliyor" diye araya giren Axios muhabiri Jonathan Swan, daha sonra "NATO, demokrasiyi nasıl tanımlıyor" sorusunu yöneltti.

Stoltenberg 'hukukun üstünlüğü, özgürlükler, serbest seçimler' diye sayarken, bu ifadeler üzerine "NATO üyesi Türkiye'de hala demokratik hükümet olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuyla karşılaştı.

Bir an duraklayan NATO Genel Sekreteri, "Seçim yapıyorlar. Yakın zamanda muhalefet İstanbul'da seçim kazanmayı başardı. Ama bence söylemesi adil olur ki, ben de biliyorum, siz de biliyorsunuz, çeşitli müttefikler Türkiye ile ilgili endişelerini dile getirdi" yanıtını verdi.

Swan'ın '(Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan'ın yargıya müdahale ettiği, muhalifleri ve gazetecileri hapse attığı, seçimleri tekrarlattığını' sıralaması üzerine Stoltenberg, "Müttefiklerimizin bu mesele hakkında güçlü şekilde farklı görüşleri var, burada (Brüksel'deki NATO karargahı) konuşuyoruz, meseleyi ele alırken politik, diplomatik baskı yöntemlerini kullanıyorlar" dedi.

Kaynak: Sputnik Türkiye