NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "İsveç ve Finlandiya'nın ittifaka katılımına yönelik onay süreci başladı" dedi. NATO üyesi ülkelerin temsilcileri, İsveç ve Finlandiya'nın İttifaka katılım protokollerini imzaladı.

Stoltenberg: İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımına yönelik onay süreci başladı
Fotoğraf: AA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'yı NATO'nun en yeni üyeleri olarak kabul etme sürecinin salı günü resmen başlatıldığını söyledi.

Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanlarıyla yaptığı ortak basın toplantısında, "Bu Finlandiya ve İsveç için güzel ve NATO için de güzel bir gün" ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, "Masanın etrafında 32 ulusla, on yıllardır en büyük güvenlik kriziyle karşı karşıya kaldıkları şu durumda daha da güçlü olacağız ve insanlarımız daha da güvende olacak" dedi.

İTTİFAKA KATILIM PROTOKOLLERİ İMZALANDI

NATO üyesi ülkelerin temsilcileri, İsveç ve Finlandiya'nın İttifaka katılım protokollerini imzaladı.

Madrid'de 29-30 Haziran'da yapılan zirvede iki ülkenin İttifaka davet edilmesi yönünde alınan karar doğrultusunda formaliteleri tamamlamak için NATO üyesi 30 ülkenin temsilcileri, Brüksel'deki karargahta bir araya geldi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto "Terörizm hepimiz için ciddi bir tehdit" ifadesini kullanarak, ülkesinin NATO'nun güvenliğine katkıda bulunacağına işaret etti.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de ülkesinin gelecek NATO üyesi olarak, tüm müttefiklerin güvenliğine katkı sağlayacağını kaydetti.

TÜM ÜYELERCE İMZALANACAK

Protokollerin NATO üyesi ülkeler tarafından kendi ulusal yasaları ve prosedürleri uyarınca onaylanması gerekiyor. Tüm üye ülkeler, kendi onay süreçlerini tamamladıktan sonra Washington Antlaşması'nı saklayan ABD'ye yeni üyenin katılımını öngören protokolleri kabul ettiklerine dair bildirim yapıyor.

Bütün aşamalar tamamlanınca NATO Genel Sekreteri, yeni üyeleri İttifaka katılmaya çağırıyor.

Son olarak yeni üyeler de kendi ulusal yasal sürecini tamamlayarak katılım belgesini ABD'ye teslim ediyor ve katılım süreci tamamlanıyor.