Rus ordusunun nükleer caydırıcı güçleri için özel savaş görevi durumuna geçmesi emri vermesinin 'nükleer silah kullanma tehdidi' olarak değerlendiren NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, durumun "pervasız ve tehlikeli" olduğunu söyledi. "Ukrayna'da sivillere yönelik saldırılar görüyoruz ve bu bir savaş suçu" diyen Stoltenberg, Ukrayna'nın hava sahasında uçuşa yasak bölge oluşturulması talebini ise yerine getiremeyeceğini belirtti.

Stoltenberg Putin'e 'nükleer silah' iddiasıyla yüklendi, Ukrayna'nın 'yasak bölge' talebini reddetti

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ukrayna'da sivillere yönelik saldırılar görüyoruz ve bu bir savaş suçu" dedi.

Ottowa Güvenlik ve Savunma Konferansı'nda konuşan Stoltenberg, Rusya'yı Avrupa'da barışı engellemekle suçladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya karşı savaşının uluslararası hukuku ve barış ve güvenliği sağlayan uluslararası düzeni ihlal ettiğini savunan Stoltenberg, Putin'e "Savaşı durdur, askerlerini geri çek ve diplomasiye dön" çağrısı yaptı.

Stoltenberg, "Ukrayna'da sivillere yönelik saldırılar görüyoruz ve bu bir savaş suçu" diye konuştu.

'NÜKLEER SİLAH TEHDİDİ PERVASIZ VE TEHLİKELİ'

Putin'in, Rus ordusunun nükleer caydırıcı güçleri için özel savaş görevi durumuna geçmesi emri vermesinin nükleer silah kullanma tehdidi olduğunu iddia eden Stoltenberg, "pervasız ve tehlikeli" değerlendirmesinde bulundu. Stoltenberg, Rusya, Çin ve Kuzey Kore'nin nükleer silahları olduğu sürece NATO'nun da nükleer caydırıcılığını elinde bulunduracağını kaydetti.

UKRAYNA'NIN UÇUŞA YASAK BÖLGE OLUŞTURULMASI TALEBİNE RET

Stoltenberg, NATO'nun Ukrayna'nın hava sahasında uçuşa yasak bölge oluşturulması talebini ise yerine getiremeyeceğini belirterek, "Uçuşa yasak bölgenin uygulanması için Rusya'nın hava savunma sistemlerine saldırı gerekiyor. Bu NATO ile Rusya arasında doğrudan bir çatışma yaratır, Ukrayna'daki savaşı tırmandırır ve Avrupa'da NATO ve Rusya arasında tam teşekkülü bir savaşa neden olur" şeklinde konuştu.

AA