Fransa’da Yeşiller Partisi’nin yönettiği Strasbourg Belediyesi’nin DİTİB'e bağlı Milli Görüş'e ait camiye 2 buçuk milyon avro yardım yapması ülkede ciddi eleştirilere yol açtı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ve aşırı sağcı lider Marine Le Pen yardımları eleştirerek, “Strasbourg belediyesi Milli Görüş Camii’ne yardım yaparak Erdoğan’a hizmet ediyor” dedi.

Strasbourg Belediyesi'nin camiye 2.5 milyon avroluk yardımı tartışma yarattı: "Bu Erdoğan'a hizmettir"


DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa’da Avrupa Ekoloji ve Yeşiller Partili Jeanne Barseghian tarafından yönetilen Strasbourg Belediyesi, İslam Toplumu Milli Görüş Konfederasyonu tarafından yapılan Eyüp Sultan Camii inşaatı için 2 milyon 563 bin 599 Euro yardım yapacağını duyurdu.

Belediye’nin Milli Görüş’e yardım yapacağının ülkede duyurulmasının ardından İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter üzerinden bir açıklama yaparak söz konusu yardımın Erdoğan’a hizmet etmek olduğunu vurgulayarak, “Strasbourg Belediyesi, Fransa İslamı Prensipler Tüzüğüne imza atmayı reddeden ve siyasal İslam'ı savunan bir federasyonun camisine mali yardım yapıyor. Umarım bir an önce herkes gözlerini açar ve ayrılıkçı yasası oylanır ve yürürlüğe girer” ifadelerini kullandı.

Bir önceki Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Macron karşısında aday olan aşırı sağcı parti Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen de belediyenin yardımlarının Erdoğan’a hizmet etmek olduğunu belirterek, “Strasbourg'un EELV'den seçilmiş belediyesi, Milli Görüş'ün büyük camisine 2.5 milyon mali yardımı kabul ederek Erdoğan'a hizmet ediyor” sözlerini kullandı.

Euronews’te yer alan habere göre, gelen tepkiler üzerine Strasbourg Belediye Başkanı Barseghian ise verdiği basına verdiği demeçte, "İçişleri Bakanı'nın bana tweet yoluyla hitap etmesine çok şaşırdım. Bu cami projesi eski bir proje. Diğer finansman türlerinin kaynağının ne olduğunu bilmek için, özellikle diğer topluluklara yapılan taleple ilgili olarak, konsolide bir finansman planı bekliyoruz” diye konuştu.

MİLLİ GÖRÜŞ "AYRILIKÇI İSLAM" İLE MÜCADELE TÜZÜĞÜNÜ İMZALAMADI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 16 Ekim’de başı kesilerek öldürülen tarih öğretmeni Samuel Paty’nin cihatçı bir Çeçen tarafından öldürülmesinin ardından aşırılık yanlısı grupların ve kişilerin daha rahat tespit edilmesi için “Ayrılıkçı İslam ile Mücadele Tüzüğü” yasasını açıklamıştı.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG), Macron tarafından açıklanan söz konusu yasayı “Müslümanları ötekileştirdiği gerekçesiyle” imzalamamıştı.

İslam Toplumu Milli Görüş Konfederasyonu Bölge Temsilcisi Eyüp Şahin "Doğrudan camilerden, federasyonlardan gelen ve daha sonra Fransa İslam Konseyi tarafından kararlaştırılan bir tüzüğün yanındayız. İki veya üç kişi tarafından hazırlanan bir metnin değil" diyerek tüzüğü imzalamama gerekçesini açıklamıştı.

Macron’un yasası, camiler ve bu camilerin idaresinden sorumlu derneklere karşı müdahalenin yanı sıra Müslümanlara ait dernek ve sivil toplum kuruluşlarının finansmanını denetim altına almayı öngörüyor.