Su altı parkının planlarına ret

HABER MERKEZİ

Yıldızkoy’un imara açılmasına karşı Ada Dayanışması’nın itirazları sonuç verdi. İmar planı, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na takıldı. Çanakkale Gökçeada Belediye Meclisi’nden oy çokluğuyla geçen imar kararı Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından Koruma Amaçlı İmar Planı yönetmeliğinin 6’ncı maddesiyle çeliştiği gerekçesiyle iade edildi.

Gökçeada’nın en önemli koylarından, ülkenin ilk ve tek su altı parkına sahip olma özelliğini taşıyan Yıldızkoy, aynı zamanda, Antik İmroz şehrinin merkezinde bulunuyor. Ada Dayanışması tarafından yapılan basın açıklamasında, “Verilen karar nihai bir karar olmamakla birlikte mevcut durumda Yıldızkoy’a bir çivi bile çaktırmayacak olması açısından önemsiyoruz” denildi.

Ada Dayanışması tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Antik İmroz şehrinin de merkez yerleşkelerinden olması sebebiyle çok önemli bir arkeolojik değer olan ve ‘arkeolojik sit alanı’ sıfatıyla nesiller boyu korunması gereken bu 288 dönümlük alan için kurulan inşaat hayalleri 4 Ekim’de belediye meclisinde alınan kararla ete kemiğe bürünse de, Ada Dayanışması’nın kararlılığı ve yurttaşların kesintisiz desteği sayesinde iki ay gibi kısa bir sürede ilk kazanım elde edilmiştir. Mevcut karar, hukuki süreçte elde edeceğimiz kazanımlara tamam etmeden; çarpıklıklarıyla karşımızda bir inşaat canavarı gibi duran 5000’lik planı iptal ettirmeden ve 100 binlik planın da halkın ve doğanın lehine revize edilmeden sağlamadan durmayacağız.”