Türkiye devrimci mücadele tarihinin en önemli deneyimlerinden biri olan Fatsa’nın anlatıldığı “Şu Fatsa’nın Yolları” belgeseli Berlin’den sonra Frankfurt’ta da gösterildi.

Şu Fatsa’nın Yolları Frankfurt’ta gösterildi: Bir ‘ben ne yaptımsa halkımla birlikte yaptım’ filmi olmuş

GÜRSEL KÖKSAL

12 Eylül öncesinde Fatsa’da yürütülen mücadeleyi anlatan belgesel film “Şu Fatsa’nın Yolları”, Berlin’den sonra Frankfurt’ta da gösterildi.

Filmin önümüzdeki dönemde de, Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’nın çeşitli kentlerinde de gösterileceği öğrenildi.

Frankfurt’ta Haziran Kültür Evi’ndeki gösterimi ve ardından düzenlenen söyleşiye filmi gerçekleştiren Nurşen Bakır da katıldı.

Sadece Frankfurt ve çevresinden değil, uzak kentlerden gelenlerin de izlediği etkinlikte tüm Hessen eyaletinde yürürlükte olan korona önlemleri geçerliydi.

Yaklaşık 1,5 saat süren ve katılanların büyük bir ilgiyle izlediği film gösterimini takip eden söyleşi de aynı şekilde, katılanların canlı katkılarıyla gerçekleştirildi.

Filme ilişkin eleştiri ve değerlendirmeleri yanıtlayan Nurşen Bakır, “O dönemin Fatsa’sındaki ruhu anlatmaya çalıştık. Umarım hakkını verebilmişizdir” dedi.

Bir bölümü o günleri yaşayanlardan, bir bölümü de sonradan anlatılanları dinleyerek ya da okuyarak bilgilenmiş olanlardan oluşan katılımcıların oldukça ilginç, içten ve ilerletici soruları, eleştirileri ve değerlendirmeleriyle zenginleşen söyleşide, “devrimcileri tarihinin anlaşılması ve genç kuşaklara anlatılması”nın önemi vurgulandı.

su-fatsa-nin-yollari-frankfurt-ta-gosterildi-bir-ben-ne-yaptimsa-halkimla-birlikte-yaptim-filmi-olmus-950293-1.

Mücadelede kadınların rolünün hak ettiği biçimde işlenmiş olması, devrimci talepleri dile getiren pankartlar altında yürüyen başı örtülü kadınların görüntüleri ve o döneme ilişkin görsel kayıtların, özgün haliyle filmde yer alması da övgüyle değerlendirildi. O dönemin yoğun mücadele koşulları sırasında bile geleceği düşünerek, yaşananlara ilişkin görsel kayıtların alınıp, saklanmasını sağlayan uzak görüşlü bir devrimci önderliğin varlığına dikkat çekildi.

Söyleşiyi izleyip, değerlendirmeleriyle katılanlar arasında o dönem Fatsa’sını, öncesi ve sonrasını bizzat oralarda bulunarak bizzat yaşayan Devrimci Yol hareketinin önde gelen isimlerinden Oğuzhan Müftüoğlu da yer aldı.

Etkinliğe, kendisi de Fatsa’lı bir aileden gelen SOL Parti Hessen Milletvekili Saadet Sönmez de davetliydi. Bir başka etkinliğe katılmak zorunda olduğu için film gösterimine ve söyleşiye yetişemeyen Sönmez, yine de Haziran Kültür Evi’ne gelerek, Nurşen Bakır’la tanıştı. Sönmez, kendi olanaklarıyla daha önce seyretmiş olduğu “Şu Fatsa’nın Yolları”yla ilgili değerlendirmelerini, Fatsa’ya ilişkin anılarını Nurşen Bakır’la paylaştı.

su-fatsa-nin-yollari-frankfurt-ta-gosterildi-bir-ben-ne-yaptimsa-halkimla-birlikte-yaptim-filmi-olmus-950289-1.

Sol Parti Milletvekili Saadet Sönmez ve ‘Şu Fatsa'nın Yolları’nı gerçekleştiren Nurşen Bakır

Frankfurt’taki film söyleşisinde dile getirilen değerlendirmelerden bir bölümü şöyle:

“BU BİR‚ ‘NE YAPTIMSA HALKIMLA YAPTIM’IN FİLMİ OLMUŞ”

“Kadınların mücadelesine değinmeniz harikaydı. Çocuklara değinmeniz çok güzeldi. O dönemlerde ben Çorum Sungurlu’da yaşıyordum. 7-8 yaşlarındaydım, ilkokula gidiyordum. Şimdi o dönemleri hatırlıyorum. Fatsa’dan çok etkilenmiştik. Şimdiki çocuklara, örneğin kendi oğluma baktığımda‚ ’Sen Çorum’da neler yaşamışsın, o seni ne kadar etkilemiş’ diyorum, kendi kendime…

Müziğinden, bazı bölümlerdeki bilinçli kopukluklara kadar, filmin tüm detayları, o dönem yapılanlar çok önemli, çok güzel. Örneğin ne yapmışlar? Çamuru kurutmuşlar, fındık kabuğu dağıtmışlar… Üstelik bundan dolayı da yargılanmış, ceza almışlar.

Bana mesajınız şöyle: Bu tabii ki bir Terzi Fikri filmi değil. Bu tam da onun dediği gibi, ‘Ne yaptıysam halkımla birlikte yaptım’ın filmi bu. Ben öyle anladım.”

“BUN O RUHU ÇOK İYİ ALDIM”

“Bu etkinlik için Haziran Kültürevi’ne çok teşekkür ediyorum. Ben doksan kuşağındanım. Doksanlarda mücadeleye katıldım. Tabii ki Fatsa’yı biliyordum, olayları da. Ama bu kadar derinliğine bilmiyordum. Önemli bir eksikliğim tamamlanmış oldu bugün. ‘O dönemin ruhunu verebilmiş miyim?’ dediniz. Ben o ruhu çok iyi aldım. Doğrudan o dönemin özneleriyle, yapılan işlerin muhataplarıyla konuşmuş olmanız, onların yansıtılması, kadın arkadaşların söylemleri, o başlarında yazmalı kadınların bütün mitinglerde özgürlük mücadelesinin somut talepleriyle bütünleşmiş olması. ‘Yapabildim mi? bilmiyorum’ dediniz ya; bence çok çok iyi olmuş. Çok güzeldi.”