Eğirdir Gölü’ne yapılması planlanan pompaj depolamalı hidroelektrik santralının gölü tamamen kurutacağını belirten Dr. Kesici “Gölde yüzde 65 su kaybı var. Gölün seviyesi şu haliyle içme, kullanma suyu için bile uygun değildir” dedi

Su kalırsa santralı yaparsınız!

Buse İlkin YERLİ

Çinli Gezhouba Group, KAF Teknik Yapı ve General Elektrik iş birliğiyle Isparta’da Eğirdir Gölü’nde yapılması planlanan pompaj depomalı hidroelektrik santralının (PHES) mevcut yüzde 65 su kaybı yaşayan gölü tamamen kurutacağı belirtildi.

Gölde kuruyan kesimlerin 100 kilometre kareyi aştığını belirten TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici “Geçen yıl ekim ayında Eğirdir Gölü Özel Hükümleri’nce göl seviyesi özel kod olan 914,74 metreye yaklaşması nedeniyle sulama suyu dahi verilmeyeceği açıklanmıştır. Su seviyesi, pompaların çekemeyeceği düzeye inmiştir” dedi.

2022 yılında yapıma başlaması planlanan ve 8 yıl süreceği belirtilen projeye ilişkin konuşan Kesici “Böyle giderse proje bitene kadar zaten gölde su kalmaz” ifadelerini kullandı. Projenin göle vereceği zararları sıralayan Kesici, şöyle konuştu:

Gölde bu şekilde su alımları gölün içme suyu ve tarım vb. amaçlı su alımlarına olumsuz etki edeceğinden yörede sosyal- ekonomik sorunlara neden olabilecektir.

Su seviyesi giderek azalmış gölden güçlü pompaj sistemle suyun alınıp yüzlerce metre yüksekliğe taşınması için oluşacak basınç- vakum etkisi; gölün dip yapısı çamur birikimi ve göl zemini ve suyunda yaşayan canlıların dağılımında biyoçeşitliliğinde tehlike arz edecektir.

Eğirdir Gölü’nün su seviye azalması ve kirlilik nedeniyle karşılaşmış olduğu olay, gölün dip kesimindeki azot, fosfat ve bazı ağır metallerin etkisiyle gölde geçtiğimiz yıllarda belirlenen zehirli alg (siyanobakteri) artışı göstermesi kaçınılmazdır.

Su kullanılamaz hale gelecek

Alg çoğalması ve azalan su gölün su kalitesini olumsuz biçim de etkilemesinin sonucunda gölün bırakın içme suyu olarak kullanılmasını, tarımda kullanılamaz bir su haline dönüşmesine neden olabilecektir.

Santral inşası çalışmalarının çevresel tahribata yol açması ve çevreye gerekli özenin gösterilmemesinin yol açacağı tahribat sorunları binlerce maki vb ağaç ve bitki türlere zarar vermesi ve burada yaşayan börtü-böceğin yok olacağı da unutulmamalıdır

Ocak 2022 de başlayacağı belirtilen Santralin; inşa çalışmaları başlamasından itibaren yaklaşık 8 yıl sonra tamamlanması ve faaliyete geçmesi beklenmekte olduğu bildirilmektedir. Oysa gölün seviyesi şu haliyle stratejik amacı olan içme- kullanma suyu için de uygun değildir. Gölden bu şekilde su pompajları gölün “dibinin” gözükmesine ve pompajla suyun çekilmesine imkan vermeyeceği hidrolojik bir gerçektir.