Su kaynağını su arıtması için talan ettiler
Fotoğraf: KOS

HABER MERKEZİ

Bursa Su Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ), atık su arıtma tesisi için Karacabey Longoz Ormanları'nda kıyım gerçekleştirdi. Çevresel etki değerlendirme (ÇED) dosyası dahi bulunmayan projenin 10 Mart’a yapılan açılışında konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş, iklim değişikliğine vurgu yaptı. Aktaş, “Daha temiz, yaşanılabilir, daha modern, daha çağdaşlık böyle olur” dedi.


Karacabey’deki Langoz Ormanları’nın bölge halkına sormadan tahrip edilmesi sosyal medyada tepkilere neden oldu. Projenin son halinin fotoğrafını paylaşan yurttaşlar tepki gösterdi.

Ağaç talanına Kuzey Ormanları Savunması (KOS) da tepki gösterdi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Karacabey, longozları Kuzey Ormanları’nda yer alan üç longoz (subasar) ormanından biridir. Longozun içinde bulunduğu Kocaçay Deltası ise Türkiye’nin önemli doğal alanlarından biri olup subasar orman, lagün, galeri ormanı, bataklık ve kumul ekosistemlerinden oluşur. Bölge birçok yırtıcı ve su kuşu için üreme, göç ve kışlama dönemlerinde büyük önem taşır. Karacabey Longoz Ormanları yaban hayatın hala çok canlı olduğu çok hassas bir ekolojik alandır. Biz en üst düzeyde koruma altına alınmasını beklerken maalesef Kuzey Ormanları’nın her bölgesinin yaşadığı gibi son yirmi yılda çoklu tahrip baskısı altında kalmıştır. Turizm faaliyetlerinin ve inşaat baskısının artması, Bursa sanayi kirliliğinin Nilüfer çayıyla bölgeye taşınması gibi birçok tahribe son dönemlerde RES projeleri de eklenmiştir. BUSKİ’nin atık su arıtma tesisi için longozun sık orman alanlarından birini işgal ve tahrip etmesi ise bir akıl tutulmasıdır. Marmara Bölgesi ağır bir kuraklık tehdidi altındayken su kaynağı olan ormanları keserek hangi suyu arıtmayı planlıyorsunuz. Ülkede her ne yapılacaksa iktidarın aklına ilk olarak orman alanlarını gözden çıkarmak gelmektedir. Kuzey Ormanları ağır yaralıdır ve artık her ne sebeple olursa olsun tek bir ağaç bile kaybedilmemelidir.