İstanbul’un su sorunu olmadığını söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İSKİ yetkilileri, asıl sorunun AKP hükümeti tarafından bir türlü tamamlanamayan Melen Barajı projesi olduğunu kaydetti

Su sorunu yok karalama var

Kardelen Tatar

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu hedef alarak “Devletten parayı alıyorsun. Parayı yönetme sanatını icra etmen lazım. 3 ay gibi bir süre sonra havalar böyle giderse İstanbul susuzluğa doğru gidiyor” demesine tepkiler sürüyor.

Katıldığı bir TV programında Erdoğan’a cevap veren İmamoğlu, İstanbul’un su sorununu büyük ölçüde çözecek olan Melen Barajı Projesi’nin Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından söz verilen tarihin üzerinden yıllar geçmesine rağmen bitirilmediğine dikkat çekti. İmamoğlu, mevcut doluluk oranlarına göre İstanbul’un 1 yıllık su sorununun olmadığını ifade etti.

İmamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü, “Ne yazık ki 20-25 yıllık süre içinde Melen Barajı çözülmemiştir. Bu projenin bitirilmesi şarttır. Gövdenin tercih edilen betonarme sistem yerine başka bir sistemin yapılması gerektiği durumu var. DSİ’den hızlı, önemli bir hamle bekliyoruz. Buradan istirham ediyorum, gerek sayın bakana gerekse sayın Cumhurbaşkanına. İnşallah o ilişkiyi kurarız, Melen suyu gelir. Oradan İstanbul’a su basmayla ilgili önerimiz var. Şu andaki mevcut kapasitesi, İBB’nin mevcut baraj kapasitesi 1 yıl için bir tehdit içermemektedir. Şu anda İstanbul’un su sorunu önümüzdeki bir yıl içinde yoktur.”

2016’da seviye daha düşüktü


Konuya ilişkin BirGün’e konuşan İSKİ Özel Kalem Müdürü Umut Mete Soydan ise barajlardaki su düşüşünün ilk defa yaşanmadığını söyledi. Doluluk oranının 2016 yılının Kasım ayında şimdiki durumdan daha kötü olduğunu ifade etti. “İstanbul’un suyu bitti, İstanbul’un 3 aylık suyu kaldı” gibi haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Soydan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kontrolümüz dışında olan ve panik yapılacak bir durum şimdilik söz konusu değil. Kuraklık devam ederse önlemler almak gerekir ama şimdiki durumdan daha kötü olunan yılları da gördük. Şimdi de yağışların başlayacağı mevsime geçiş yaptık. Miktar artacaktır.”

Melen Barajı projesinin vaat edilen tarihlerde açılmadığını ve bu konuda DSİ’nin kamuoyuna bir açıklama yapmak zorunda olduğunu belirten Soydan, “3 yıl önce açılmış olması gerekiyordu bu barajın. Bunlar onların verdiği tarihler. Ama gelin görün ki ortada bir şey yok” ifadelerini kullandı. Son olarak iklim krizine dikkat çeken Soydan, “Yaşadığımız küresel iklim değişikliği sebebiyle tüm dünyada mevsim şartları değişiyor. Bunu göz önünde bulundurarak, suyun çok bol olduğu zamanlarda bile geleceği düşünüp dikkatli su tüketimi yapılması gerekiyor. Halkın bu konuda bilinçli olması gelecek için çok önemli.”

cukurda-defineci-avi-540867-1.