Kılıçdaroğlu’nun ‘28 Şubat mağdurları’ ile bir araya geleceği iddiası tartışma yarattı. Konuyu değerlendiren akademisyen Yasin Durak “AKP’nin yakın dönemdeki suç ortaklarına göz kırpmaya çalışıyorlar” dedi.

Suç ortaklarına göz kırpıyorlar

POLİTİKA SERVİSİ

27 Şubat’ta Haliç Kongre Merkezi’nde Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde düzenlenecek Necmettin Erbakan anmasına katılmak için İstanbul’a gelecek olan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun anma öncesi sabah saatlerinde 28 başörtülü kadınla görüşeceği iddia edildi. Sosyal medyada tepki çeken iddiaya ilişkin Cumhuriyet'e konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, "Gündemde böyle bir şey yok" dedi. Ancak ulaştığımız CHP kaynakları haberi yalanlamadı. Kaynaklara göre, 27 Şubat’ta 28 Şubat mağduru olduğu belirtilen 28 kişi ile görüşülecek. Ancak bunların özellikle başörtülülerden olup olmayacağı henüz belli değil. Söz konusu kişilerle görüşecek heyet de henüz kesinleşmiş değil.

Küpünü doldurana halel gelmeyecek

Konuya ilişkin görüşlerini aktaran akademisyen Yasin Durak, “Burjuva muhalefetin yanlış kültürel bilgisiyle ‘endişeli muhafazakârları’ tavlama parodileri bunlar. Orada 28 Şubat’ın sözüm ona ‘mağdurlarıyla’ buluşacak olan Kılıçdaroğlu’nun da 28 Şubat’tan bir ‘mağduriyet’ devşirmesi, işin modası” ifadelerini kullandı.

Arka planda başka bir politik hamle olduğunu belirten Durak, “28 Şubat’a dair bir ‘helalleşme’ performansı sergileyerek aslında AKP’nin yakın dönemdeki suç ortaklarına göz kırpmaya çalışıyorlar. Zira ikide bir ‘devri sabık yapmayacağız’ diyerekten verilen sembolik mesajın anlamı da bu. Yani yıllardır AKP sayesinde küpünü doldurmuş olanlara halel gelmeyecek” dedi.

“Oysa madalyonun bir de öbür yüzü var” değerlendirmesini yapan Durak sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir kere 28 Şubat -elbette ki olumlanamaz ancak- yalnızca ordunun dayatmalarının Erbakan’nın önüne konulduğu günden ibaret değildir. Onun bir önü bir de sonu vardır. O süreç aynı zamanda İslamcıların içindeki kuşak çatışmasının en yoğun yaşandığı süreçtir. Önü Erbakan liderliği sonu Erdoğan liderliğidir. Keza halen buradan trajedi devşirenlerin bakması gereken ilk yer saraydır. Çünkü sırf 7 Haziran’dan bu yana 28 Şubat benzeri anti-demokratik ‘balans’ ayarları Cumhurbaşkanlığı tarafından en az 28 kere yapılmıştır. Bugün sabun köpüğü mağduriyetlerden dem vurup da ‘helalleşmek’ isteyen Kılıçdaroğlu’nun ‘şeriat isteriz’ diye sokakları inleten tarikatlarla mesafesinin ne olduğunu da açıklaması gerekir.”