Fethiye’de özel bir okulun sahibi hakkındaki soruşturma nedeniyle birçok öğretmen ne okulda çalışabiliyor ne de öğretmen atamalarına başvurabiliyor. Öğretmen Soner, çalışma izinlerinin geri verilmesini talep ediyor.

Suçlu patron, mağdur öğretmen
Fotoğraf: BirGün

Umut Can FIRTINA

Muğla’nın Fethiye ilçesinde faaliyet gösteren Fethiye Birey Eğitim Kurumları, okul sahibi Şerif Ö.’nün FETÖ soruşturması kapsamında denetime tabi olması nedeniyle Kasım 2022’de kapatıldı. Okulda tarih öğretmenliği yapan Berkay Soner, 4 senedir kurumda çalıştığını belirterek şunları söyledi: "Kurumun ruhsat sahibi hakkında denetimli serbestlik varmış. Sonradan öğrendik ki 15 Temmuz darbe girişiminden önce itirafçıymış, etkin pişmanlıktan yararlanarak sıyrılmış.”


KOMİSYON TOPLANMIYOR

Karşılaştıkları durum sonrası Muğla Valiliği’ne gittiklerini söyleyen Soner, “Valilik, kurumda çalıştığımız için bize tedbir kararı verildiğini, bizim örgütle ilişkimizin olup olmadığının soruşturulacağını söyledi” dedi. Okul ve dershane olmak üzere iki kurumda 70’in üzerinde öğretmen olduğunu belirten Soner şöyle devam etti: “Ocak ayında Muğla Valiliği komisyon toplayarak herhangi bir örgütle bağının bulunmadığına dair dilekçe verenleri araştırmış, hiçbir şey bulamadıklarına dair belgeyi Ankara’ya yollamış. Biz MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün bütün daire başkanlıklarını aradık ancak bir sonuç çıkmadı, komisyon da 3 aydır toplanmadı. Bu sırada yeni dönem başladığı için başka yerde çalışmaya da başlayamadık.”

Soner, yeni bir okula girmek için Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) MEBBİS sistemine giriş yaptıklarında herhangi bir eğitim kurumunda çalışamayacaklarını, kendileri için tedbir kararı alındığını gördüklerini kaydetti.

Komisyonun toplanmaması sebebiyle sonuç alamayan Soner, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 Mart’ta açıkladığı 45 bin yeni öğretmen atamasına başvurmak için sisteme giriş yaptığında, mülakata girişinin de KHK sebebiyle engellendiğini gördüğünü aktardı. Soner, Atamaya başvurabilmemiz için "31 Mart Cuma’ya kadar komisyonun toplanıp sadece Muğla Valiliği’nin gönderdiği kararı onaylaması gerek. Ancak süreç çok yavaş işliyor” dedi. Soner, ayrıca 60 bin lira tazminat haklarının kurum sahibi tarafından ödenmediğini ve işslizlik maaşı da alamadıklarını kaydetti.