Uşak’ta 2020’de meydana gelen ve 1 kişinin öldüğü doğalgaz patlamasında kusur, yurttaşa yüklendi. Başsavcılık ihmal için, “İkamet sahipleri dışında başka kuruluşa kusur atfedilemeyeceği tespit edildi” dedi

Suçlu yurttaşmış!

Berkay SAĞOL

Geçen yıl Uşak’ta iki binada art arda meydana gelen ve 1 kişinin öldüğü doğalgaz patlamasının tek kusurlusu yurttaş oldu. Patlamaların ardından gündeme gelen ihmal iddialarını yargıya taşıyan Avukatlar Ezgi Sağcan ve Volkan Berber meydana gelen ölüm ve yaralanmalardan; Uşak Valiliği, Uşak Belediye Başkanlığı ve Uşak Doğalgaz A.Ş. (UDAŞ) hakkında gerekli önlemleri almadıkları ve Uşak halkını uyarmadıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunarak kamu davası açılmasını talep etmişlerdi. Sağcan ve Berber’e suç duyurusunda kovuşturmaya gerek olmadığına dair karar gönderildi.

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gönderilen kararda, devlet kurumu, kuruluşlarının ve gaz dağıtım şirketi UDAŞ’ın hiçbir suçu olmadığı vurgulandı: “Meydana gelen patlamalara ikamet sahipleri dışında başka bir kurum ve kuruluşa kusur atfedilemeyeceğinin İstanbul Teknik Üniversitesi’nde görevli 3 kişilik bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan rapor uyarınca tespit edildi.”

Kararda şu ifadeler yer aldı: “Uşak Belediyesi görevli personellerinin UDAŞ’a ait doğalgaz hattı borusuna zarar verip kazanın meydana gelmesine sebebiyet vererek ‘mala zarar verme’ suçuna vücut verdiği, bu suçun ilgili yasa maddesi uyarınca ancak kasten işlenebileceği, Uşak Belediyesi görevli personellerinin boru hattına zarar verdiklerine dair bir delilin bulunmadığı anlaşılmıştır. UDAŞ’a yönelik herhangi bir kusur tespitinin yapılmamış olması sebebiyle meydana gelen patlama olaylarına ilişkin taksir veya kast seviyesinde kusur atfedilemeyeceği anlaşılmakta ve şüpheliler hakkında kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildi.”

KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ

Avukat Volkan Berber, karara itiraz edeceklerini kaydetti: “Doğalgaz patlamasında yaralanan ve vefat eden kişilerin yanı sıra koca bir şehir kışın ortasında, soğuk havada neredeyse 4 gün boyunca doğalgazsız kaldı ve ısınamadı."

Patlamanın ihmaller zinciriyle meydana geldiğini dile getiren Avukat Berber, sözlerini şöyle sürdürdü: "Böyle ihmallerle dolu olaylar zincirinde nasıl oluyor da hiçbir kurum suçlu olmazken, tek suçlu yurttaşlar oluyor? Bu karar tam anlamıyla bir garabettir.”

***

NE OLMUŞTU?
Geçen yıl 13 Aralık Pazar günü Fevzi Çakmak Mahallesi’nde, Uşak Belediyesi’nin yaptığı alt yapı çalışması sırasında bir kepçenin boruya zarar vermesi nedeniyle doğalgaz sızıntısı meydana geldi. Bunun üzerine UDAŞ ekipleri, bölgedeki gaz akımını kesip, patlayan borunun onarımı için çalışma başlattı. Onarım çalışmasının ardından bölgeye gece saatlerinden itibaren tekrar gaz verilmeye başlandı. Bir gün sonra 14 Aralık Pazartesi günü, 2 farklı apartmanın 1’inci katlarındaki kombilerde gaz sıkışması nedeniyle patlama meydana geldi. Ertesi gün ise bir başka apartmanda yine doğalgaz patlaması yaşandı. Buradaki patlama sonrasında bir kişi hayatını kaybetti, sekiz kişi yaralandı.