Sudan bahaneler değil, su hakkımızı istiyoruz!

BARIŞ KOP

Su Hakkı Kampanyası, “Suyumuzdan para kazanıyorlar!” raporunu İstanbul Taksim’deki Cezayir Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdiği bir basın toplantısıyla açıkladı.

Su Hakkı Kampanyası aktivistleri Nuran Yüce, Akgün İlhan ve Gonca Şahin’in yanı sıra 24. Dönem İstanbul milletvekili Melda Onur’un da katıldığı basın toplantısında, dört büyükşehir (İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa) odaklı, bütçeden suya ayrılan pay somut verilerle gözler önüne serildi.

‘Vatandaşa ödettiriliyor’
Raporda; İstanbulluların en pahalı suyu içtiği, Ankaralıların en çok vergiyi ve en yüksek faturayı ödediği, Bursalıların en çok sayıda maliyet unsuruna katlandığı, İzmirlilerin ise en yüksek maliyete maruz kaldığı belirtildi.

Düzenli ek vergi ve maliyet unsurlarının dışında su faturalarına “atık su, şube yolu, bakım, katı atık bertaraf, katı atık toplama bedelleri” adı altında eklenen başka masraflarında olduğunu söyleyen Akgün İlhan; Türkiye’de suyun uluslararası standartlara göre çok pahalı olduğuna dikkat çekti.
Belediyelerin, özel şirket mekanizmasıyla çalıştığı ve gelirlerinin büyük bir kısmının sudan sağlandığı aktarılırken, kamu hizmetlerinin özelleştirilmesinin de ötesinde ticarileştiğine vurgu yapıldı.

İSKİ sudan kâr ediyor
İSKİ’nin 2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarına ait gelir ve gider ayrıntılarına göre; İSKİ’nin bütçesinden İBB’ye kaynak aktarımı yapılmakta olduğuna dikkat çekilen raporda, vatandaştan su hizmetleri için alınan paraların belediyenin diğer hizmetlerine aktarıldığının da ispatlandığı kaydedildi.

‘Ücretsiz olmalı’
Melda Onur, suyu 10 metreküpe kadar ücretsiz yaptığı için yargılanan İzmir Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in karşılaştığı durumu hatırlatırak; temel ihtiyaçlara yetecek kadar suyun ücretsiz olması gerektiğini vurguladı.