Sudan'da iktidarı ele geçiren ordunun darbe karşıtı eylemlere dönük saldırıları durmuyor. Darbeci lider Abdülfettah Burhan ile eski Başbakan Abdullah Hamduk arasında imzalanan anlaşma da tepki nedeni.

Sudan'da darbe karşıtları öldürülüyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Doğu Afrika ülkesi Sudan'da 25 Ekim darbesine karşı yapılan eylemlerde ordu müdahalesi sonucu can kayıpları artıyor. Eski Devlet Başkanı Ömer el Beşir döneminin sonunu getiren 19 Aralık 2018 eylemlerinin yıldönümünde yeniden sokağa çıkan halk, askerlerin şiddetli müdahalesiyle karşılaştı.


Darbe karşıtı gösterileri organize eden Sudan Meslek Odaları Birliği bünyesindeki Sudan Doktorlar Komitesi yaptığı açıklamada, 19 Aralık'ta başkent Hartum'un Şarku Nil bölgesinde yapılan eylemlerde yaralanan bir protestocunun dün hayatını kaybettiğini belirtti. Açıklamada, 25 Ekim'de ordunun yönetime el koymasının ardından hükümeti feshi ve sonrasında aldığı kararlara tepki olarak yapılan eylemlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 46'ya ulaştığı aktarıldı. Sudan Sağlık Bakanlığı ise 19 Aralık'taki eylemlerde ordu müdahaleleri sonucu Hartum'da 121, Kesele kentinde ise 2 kişinin yaralandığını duyurdu.

Sudan'da ordunun 25 Ekim'de hükümeti feshederek Başbakan Abdullah Hamduk dahil onlarca siyasetçiyi gözaltına almasıyla sonuçlanan askeri darbe sonrası halk sokaklara dökülmüştü. 21 Kasım'da darbeci lider General Abdülfettah el Burhan ile görevine iade edilen Hamduk arasında siyasi anlaşma imzalanmıştı. Anlaşma kapsamında Burhan, Hamduk'u başbakanlık görevinden azletme kararını iptal ederek teknokrat hükümeti kurmakla görevlendirmişti.
Darbe karşıtı eylemcilere şiddet

Eski sivil iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri, Hartum Direniş Komiteleri, Sudan Meslek Odaları Birliği ve bazı siyasi partiler, Hamduk'la imzalanan anlaşmaya tepki göstermiş ve iktidar sivillere devredilene kadar direniş ve sivil itaatsizlik çağrısı yapmıştı. Sudan'da geçici iktidarın askeri ortakları, Temmuz 2023'te seçimle iş başına gelmiş bir hükümet kurulana kadar iktidar ortağı olmayı sürdüreceğini açıklamıştı.