Sudan’ın başkenti Hartum’daki ulusal ordu merkez yerleşkesi önünde binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen gösteriler sürüyor. Yaklaşık 30 yıldır iktidarda olan Ömer Beşir’in istifasını isteyen halk iki gündür bakanlık önünde oturma eylemi yapıyor. Savunma Bakanlığı binasının bulunduğu orduya ait yerleşkede aynı zamanda Ömer Beşir’in konutu da bulunuyor. Güvenlik güçleri eyleme katılanlara yoğun saldırılarda bulunuyor. Sudan’da aralık ayından […]

Sudan’da halk dört aydır pes etmiyor

Sudan’ın başkenti Hartum’daki ulusal ordu merkez yerleşkesi önünde binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen gösteriler sürüyor. Yaklaşık 30 yıldır iktidarda olan Ömer Beşir’in istifasını isteyen halk iki gündür bakanlık önünde oturma eylemi yapıyor.

Savunma Bakanlığı binasının bulunduğu orduya ait yerleşkede aynı zamanda Ömer Beşir’in konutu da bulunuyor. Güvenlik güçleri eyleme katılanlara yoğun saldırılarda bulunuyor. Sudan’da aralık ayından beri artan ekmek ve yakıt fiyatları ile ülkedeki nakit sıkıntısına karşı başlayan eylemler Beşir yönetiminin istifası talebiyle sürüyor.

OHAL ilanı ve saldırganlık

Beşir yönetiminin devam eden gösterilere yanıtı ise onlarca muhalifi tutuklamak, olağanüstü hal ilan etmek ve hükümeti feshetmek oldu. Ülkede 22 Şubat’ta bir yıl süreyle OHAL ilan edilmiş, Meclis 11 Mart’ta oy çokluğuyla aldığı kararla OHAL süresini 6 aya düşürmüştü. OHAL’den 3 gün sonra çıkarılan kararnamelerle de izinsiz gösteri, yürüyüş ve grevler yasaklanmıştı. Tüm kabine yenilenmişti.

Kadınların katılımı yoğun

BBC’nin Afrika servisinin aktardığına göre, eylemlere sağlık sektörü çalışanları ve avukatlar tarafından yoğun katılım var. Ülkenin cinsiyetçi ve ataerkil toplum yapısına karşı binlerce kadının da sokakta olduğu belirtiliyor. Hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından çıkarılmış tutuklama emri bulunan Beşir ise aylardır devam eden eylemler karşısında bugüne dek istifayı reddetti; şubat ayında da olağanüstü hal ilan etti. Enformasyon Bakanlığı ise dünkü protestoların ardından yapılan açıklamada hükümetin krizi müzakereler yoluyla çözebileceğini savunup güvenlik güçlerini övdü. Aralık ayından beri düzenlenen eylemlerde en az 52 kişi hayatını kaybetmişti.

Komünist Parti lideri tutuklu

Beşir’in attığı adımlar bununla sınırlı kalmadı. Al Kuds al Arabi sitesi, Komünist Parti Lideri Muhtar Hatib, Umma Partisi Genel Sekreteri Mariam Sadık ve partinin genel sekreteri Sara Nqdallah, Sudan Baas Partisi Başkanı Yahya el Hüseyin’in tutuklandığını yazdı. Tutuklamalara karşı Lübnan başta olmak üzere birçok ülkede siyasi partiler dayanışma mesajı yayımladı. Lübnan Komünist Partisi, Sudan Komünist Partisi Sekreteri Muhammed Muhtar Hatib ve diğer tutukluların derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Parti merkezi tarafından yapılan açıklamada, “Lübnan Komünist Partisi kardeş Sudan halkının Beşir’in baskılarına, gözaltılara ve demir yumruğuna rağmen devam eden isyanını selamlıyor” denildi.