Ukrayna’daki savaşta 6’ncı aya girildi. Rus siyasetçinin kızının öldürüldüğü suikasta ilişkin Moskova, Kiev’i işaret etse de sorumluluğu, Putin yönetimini devirmeye çalışan Rusya Ulusal Cumhuriyet Ordusu üstlendi.

Suikastı Putin karşıtları üstlendi
Zelenski, Ukrayna’nın bağımsızlık gününde Rusya’nın saldırılarının artacağını iddia etti. (Fotoğraf: AA)

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının üzerinden 6 ay geçti. Rusya’nın Ukrayna’nın Azov Denizi ile bağlantısını keserek ülkenin doğu ve güneyinde önemli kentleri ele geçirdiği savaşta çatışmalar Donbass’ta sürüyor. Ayrıca kaygılar özellikle Nikopol kenti üzerinde yoğunlaşıyor. Zaporijye Nükleer Enerji Santralı yakınındaki kente ve civarındaki bölgeye yönelik gece boyunca devam eden saldırılarda dört kişinin yaralandığı açıklandı. Santral yakınlarını hedef alan saldırıların bir nükleer kazaya yol açmasından endişe edilirken taraflar bölgeye ilişkin karşılıklı iddia ve suçlamalarda bulunuyor.

Aylardır devam eden yoğun çatışmalar, uçak, topçu ve füze kullanımından sonra, savaş, net bir sona erme olasılığı olmayan günlük bir bombalama savaşına dönüştü. Ancak süreç içinde Kiev yönetiminin söylemleri ve savaştaki yönü de değişti. Savaşın Kırım’da başladığını söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski “Savaş, Kırım’ın kurtarılmasıyla bitmeli” derken bölgeye yönelik saldırılarını artırdı. Ukrayna’nın Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazanmasının 31’inci yıl dönümü olan 24 Ağustos’ta savaşın şiddetinin artacağı yönünde açıklamalar yapan Zelenski, Kırım’daki havanın değiştiğini, söyleyerek, “Ukrayna geri dönüyor” ifadelerini kullandı.

SALDIRI PUTİN’E KARŞI

Öte yandan Rusya’da yetkililer Moskova’da şüpheli bir araç patlaması sonucu Rus siyaset uzmanı Alexander Dugin’in kızı Darya’nın ölümünü araştırıyor. Yetkililer sorumlulara ilişkin her türlü olasılığı değerlendirdiklerini belirtirken, Rusya Dışişleri Bakanlığı olayda Ukrayna’nın parmağının olabileceğine işaret etti.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), suikastın arkasında Ukrayna istihbaratının bulunduğunu ve Ukrayna vatandaşı Natalya Vovk tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. Tüm gözler Kiev’e çevrilirken Ukrayna tarafı suikastla bağlantısının bulunmadığını duyurdu.

Suikastın sorumluluğunu ise Putin yönetimini devirmeye çalışan Rusya Ulusal Cumhuriyet Ordusu üstlendi. Sosyal medyadan açıklama yapan örgüt tarafından “Bizler, Rus aktivistler, askerler ve politikacılar, şimdi Ulusal Cumhuriyet Ordusu’nun partizanları ve savaşçıları, savaş çığırtkanlarını, soyguncuları ve Rusya halklarının zalimlerini yasadışı ilan ediyoruz. Başkan Putin’i Anayasayı değiştiren, Slav halkları arasında kardeş kavgasına yol açan ve Rus askerlerini gerçek ve anlamsız ölüme gönderen otorite gaspçısı ve askeri suçlu ilan ediyoruz. Bazıları için yoksulluk ve tabutlar, diğerleri için saraylar onun politikasının özüdür. Haklarından mahrum bırakılmış insanların tiranlara karşı isyan etme hakkına sahip olduğuna inanıyoruz. Putin bizim tarafımızdan tahttan indirilecek ve yok edilecek” ifadeleri kullanıldı.

***

YENİ KURULAN DİRENİŞ ORDUSU: NRA

Eski Rusya Federasyonu Devlet Duma üyesi olan Ilya Ponomarev, saldırı öncesi bilinmeyen Rusya Ulusal Cumhuriyet Ordusu’nun (NRA) Putin rejimini devirmek için kurulduğunu iddia etti. Rusya’nın Kremlin karşıtı faaliyetleri nedeniyle sınırdışı edilen ve 2019’da Ukrayna vatandaşı olan Ponomarev, Rusya Komünist Partisi’nin neo-komünisti olarak tanınıyor. Daha önce de Putin karşıtı eylemlere öncülük eden Ponomarev, 24 Aralık 2007–10 Haziran 2016 arasında Duma üyeliğini yaptı. Suikasta ilişkin açıklamayı okuyan Ponomarev Kiev’den seslenerek “Moskova yakınlarında çok önemli bir olay gerçekleşti. Bu saldırı, Rusya’nın Putinizme karşı direnişinde yeni bir sayfa açıyor. Yeni – ama son değil” dedi.

Ilya PonomarevIlya Ponomarev