Güç mücadelesinin yaşandığı Irak’ta sular durulmuyor. Tahran ile mesafeli olan Sadr’ın ardından bu kez de İran destekli Şii grup, Yeşil Bölge önünde oturma eylemi başlattı. Ülke yeni bir çatışmaya sürüklenmek üzere.

Sular durulmuyor
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

İran ve ABD arasında nüfuz kavgasına sahne Irak’ta geçen yıl ekim ayında yapılan seçimden bu yana hükümet kurulmazken, iktidar mücadelesi ülkeyi yeni çatışmalara sürüklemek üzere. Başkent Bağdat’ta dün üç ayrı karşıt taraf gösteriler yaptı. İki büyük Şii grubu Sadr Hareketi yanlıları ile Koordinasyon Çerçevesi taraftarları ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra Irak Komünist Partisi ve diğer partilerden oluşan laik ilerici gruplar sokaklara çıktı.

İran destekli Şii Koordinasyon Çerçevesi destekçileri, Bağdat Yeşil Bölge önünde süresiz oturma eylemi başlattı. Koordinasyon Çerçevesi destekçileri, Yeşil Bölge önünde toplanarak Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr taraftarlarının oturma eylemine karşı “Anayasa ve düzeni koruma” gerekçesiyle gösteri düzenledi. Gösteri sonrası grup, aynı bölgede süresiz oturma eylemi başlattı.

Sadr yanlıları, yaklaşık iki haftadır Yeşil Bölge’de oturma eylemi düzenliyor. Şii dini ve siyasi lider Sadr, 3 Ağustos'ta yaptığı açıklamada parlamentonun feshedilmesi ve erken seçime gidilmesi çağrısında bulunmuştu.

Sadr bu çağrısını bir kez daha yineleyerek bu sefer yargının müdahale edip Meclis'i feshetmesini talep etmişti. Sadr, destekçilerine de seslenerek, Meclis'in feshedilmesi için oluşturdukları talep formlarını doldurup imzaladıktan sonra yargıya teslim edilmesini istemişti. Maliki ise Sadr’ın bu talebine karşı, ne erken seçim ne rejim ne de anayasa değişikliği olmayacağı resti çekerek, bunlarla ilgili kararın ancak Meclis tarafından alınabileceğini söylemişti. Sadr’ın taraftarlarının oturma eyleminden dolayı Meclis toplanamıyor. Irak’taki en büyük iki Şii siyasi tarafın gösteri düzenlemesinin çatışmalara yol açabileceğinden korkuluyor.

MECLİS BİNASI BASILMIŞTI

Irak'ta Ekim 2021'de yapılan seçimlerden galip çıkan Mukteda es-Sadr, İran yanlısı partilerle hükümet kurmaya yanaşmamış ve ardından siyasetten çekildiğini açıklamıştı. Sadr sonrası hükümet kurma işi rakibi Koordinasyon Çerçevesi'ne geçmişti.

Koordinasyon Çerçevesi, 25 Temmuz'da başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'yi seçtiğini duyurmuştu.

Sadr yanlıları, İran'a yakın Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı Sudani'yi protesto etmek amacıyla 30 Temmuz Cumartesi günü Yeşil Bölge'ye girerek Meclis binasını basmış ve burada oturma eylemi başlatmıştı.

Şii lider Sadr, 2 Ağustos'ta destekçilerine Meclis'ten ayrılarak oturma eylemine binanın çevresinde devam etmeleri çağrısı yapmıştı. Öte yandan 100’den fazla Koordinasyon Çerçevesi parlamenteri, Irak Parlamentosu’nun toplanması ve Kürt siyasi partilerin cumhurbaşkanı adayını netleştirme sürecini hızlandırması için çağrı yapmıştı. Koordinasyon Çerçevesi, Sadr Hareketi’nin başbakan adayı Muhammed Şiya Sudani’nin adaylığını çekmesi talebini şuana kadar kabul etmiş değil.

KOMÜNİST PARTİ SOKAĞA ÇIKTI

Irak Komünist Partisi Sekreteri Rayd Fehmi, Sadr Hareketi gösterilere başlamadan çok daha önce parlamentonun feshedilmesini ve yeniden seçime gidilmesini talep ettiklerini söyledi. Fehmi, “Bizim stratejik görüşlerimiz var. Sadr'ın görüşlerine katılıyoruz ama biz tamamlayıcılık ilkesi ve sosyal devlet çağrısında bulunuyoruz. Hedeflerimize ulaşmak için farklı bir yol izliyoruz. Biz belirli bir konumu ve tavrı olan özel bir siyasi gücüz. Gösterilerimiz hiçbir partiye karşı değil" dedi.