Milyonlarca Sudanlının, diktatör El-Beşir yönetimine karşı başlattığı ancak darbe ile farklı bir seyre giren Sudan’daki hareketlilik devam ediyor. Dün de Sudan Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı Başkanı Salah Kuş istifa etti. Kuş’un istifasını Sudan televizyonu duyurdu. Askeri Geçiş Konseyi başkanı Abdülfettah el Burhan’ın Kuş’un istifasını kabul ettiği belirtildi. Sudan’da aralık ayından beri devam eden halk […]

Sular durulmuyor: Sudan’da istihbarat başkanı istifa etti

Milyonlarca Sudanlının, diktatör El-Beşir yönetimine karşı başlattığı ancak darbe ile farklı bir seyre giren Sudan’daki hareketlilik devam ediyor. Dün de Sudan Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı Başkanı Salah Kuş istifa etti. Kuş’un istifasını Sudan televizyonu duyurdu.

Askeri Geçiş Konseyi başkanı Abdülfettah el Burhan’ın Kuş’un istifasını kabul ettiği belirtildi. Sudan’da aralık ayından beri devam eden halk hareketinin ardından gelen askeri darbeyle Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir görevden alınarak gözaltına alınmıştı. Savunma Bakanı ve darbenin lideri Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Arad bin Avf da dün kendi isteğiyle görevinden ayrılmış, yerine Abdülfettah El Burhan geçmişti. Askeri darbenin ardından Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı ülke genelindeki siyasi tutukluların serbest bırakılacağını açıklamıştı.

Sudan Savunma Bakanı ve Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Avad bin Avf, kendi isteğiyle görevinden ayrıldığını açıklamıştı. Sudan’da askeri müdahalenin ardından Devlet Başkanı Ömer El Beşir istifa etmiş ve tutuklanmıştı. Sudan Savunma Bakanı ve Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Avad bin Avf, görevinden ayrıldığını duyurmuştu. Avad bin Avf’in İstifasının ardından, Orgeneral Abdulfettah el-Burhan Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı oldu. Yardımcılığına Orgeneral Kemal Abdulmaruf getirildi.

***

BM’de Sudan mesaisi

BM Güvenlik Konseyi, ABD ve konseydeki Avrupa Birliği (AB) üyesi beş ülkenin talebi üzerine kapalı oturumda toplandı. Toplantının ardından Christoph Heusgen, AB üyesi ülkeler Fransa, İngiltere, Polonya, Almanya ve Belçika adına açıklama yaptı. Heusgen, BM Güvenlik Konseyi’nin Sudan’daki durumu izlemeye devam edeceğini belirterek, konseyin sahadaki duruma göre pazartesi günü tekrar toplanabileceğini belirtti.

Tüm taraflara itidal çağrısı yapan Christoph Heusgen, çözümün barışçıl olması gerektiğine inandıklarını ve bu çözümün değişim isteyen Sudan halkının iradesini yansıtması gerektiğini fade etti. Heusgen, ‘’Sudan’da güvenilir ve kapsayıcı bir siyasi geçiş süreci görmek isiyoruz’’ dedi. Kuveyt’in BM Daimi Temsilcisi Mansour el Otaibi de konseyin Sudan’daki durumu izleyeceğini, ancak şu aşamada bir açıklama yapmayacağını söyledi. Otaibi, bu durumun Sudan’ın iç meselesi olduğunu ve müdahale edilmemesi gerektiğini dile getirdi.