Aydın Germencik’te jeotermal santrallarına yakın artezyen kuyulardan alınan suların incelemesinde ağır metallere rastlandığı açığa çıktı. Bölgede yaşayan yurttaşlar, “Yaşan durum halkın sağlığının ve gıda güvenliğinin çok büyük tehlike ile karşı karşıya kaldığını göstermektedir” diye tepki gösterdi.

Sularda ağır metallere rastlandı: Aydın’ı jeotermaller zehirliyor!
Fotoğraf: BirGün

BİRGÜN EGE 

Aydın’da Devlet Su İşleri ve Adnan Menderes Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada Germencik’te jeotermal santralarına (JES) yakın artezyen kuyulardan alınan suların incelemesinde; çok yüksek oranda bor, demir, alüminyum, çinko ve selenyum, gibi ağır metallere rastlandığı açığa çıktı. 

İncelemeler sonrası bölgede yaşayan yurttaşlar basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan Germencik Çevre ve Doğa Deneği Başkanı Halil Çetinkaya, "Aydın ili yüksek tarım potansiyeline sahiptir ve su tarımsal faaliyetleri etkileyen en önemli faktördür. Aydın’ın farklı bölgelerinde DSİ ve ADÜ tarafından yapılan çalışmalarda pek çok artezyen kuyu sularında insan ve hayvan sağlığına zarar veren, standartların çok üstünde bor, nitrit, nitrat ve amonyak kirliliği saptanmıştır. Yeraltı suları, Aydın’ın su güvenliği ve geleceğinin sigortasıdır. Aydın’da yeraltı suların varlığını ve geleceğini, endüstriyel ve kentsel atık sular, jeotermal akışkanlar, tarım ilaçları, hayvansal atıklar tehlikeye sokmakta, yeraltı suları kullanılamaz hale gelmektedir" dedi.

"TEHLİKENİN KORKUNÇLUĞUNU GÖSTERİYOR"

Çetinkaya, "Alangüllü ve Hıdırbeyli’deki JES kuyuları, artezyen kuyularına çok yakın noktalarda bulunmaları dışında aynı zamanda yerleşim yerlerine, buralarda yaşayan insanların içme sularını sağlayan su depolarına da yakın noktalarda bulunmaktadır. Bu durum bölgede yaşayan halkın karşı karşıya kaldığı tehlikenin korkunçluğunu göstermesi adına büyük önem taşımaktadır" İfadelerini kullandı.

Çetinkaya, "Yaşanan durum halkın sağlığının ve gıda güvenliğinin çok büyük tehlike ile karşı karşıya kaldığını göstermektedir" dedi ve ekledi: "Tüm yetkililerden, gün geçtikçe sayısı artan santral ve jeotermal kuyular sebebiyle tehdit altındaki yüzeysel artezyen sularımızı kurtarmaya ve sağlığımızı tehdit eden bu tablonun önemle irdelenip kamu sağlığı adına çözüm üretilmesi için göreve davet ediyoruz."