Ankara’nın Trablus’la sınır anlaşması imzalamasına karşı çıkan Atina ve Kahire’nin benzer bir anlaşma imzalaması bölgedeki güç mücadelesinde ipleri gerdi. Hemen her konuda Ankara ile karşı karşıya gelen BAE de krize dahil oldu

Suları ısıtan anlaşma

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yunanistan ile Mısır’ın Doğu Akdeniz’de iki ülke arasındaki deniz sınırlarını belirleyen münhasır ekonomik bölge (MEB) anlaşması imzalaması bölgedeki enerji paylaşım kavgasında yeni bir perde açtı. Türkiye’nin Libya ile deniz sınırı anlaşmasına karşı çıkan Yunanistan’ın Libya’nın komşusu Mısır’la deniz sınırı anlaşması imzalamasına Ankara’dan tepkiler gelmeye devam ederken tansiyon giderek yükseliyor.

Bölgede hareketlilik devam ederken, Türkiye bu iki ülke arasındaki anlaşmaya karşı olarak atış eğitimleri için 10-11 Ağustos tarihleri arasında Antalya’nın Akdeniz açıklarında yeni bir Navtex ilan etti. Yunan medyası ise Türkiye donanmasına ait gemilerde yine bir hareketlenme mevcut olduğunu ileri sürdü. Yapılan haberlerde “Çanakkale Boğazından geçen Türk donanmasına ait 3 fırkateyn G.Ege’ye doğru yol alıyor. Gemiler şu anda Sakız Boğaz’ında” haberini paylaşıldı.


BAE’DEN DESTEK

Doğu Akdeniz havzasındaki güç mücadelesine bölgede Türkiye ile hemen her konuda karşı karşıya gelen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de dâhil oldu. BAE Dışişleri Bakanı Enver Muhammed Gargaş, Mısır ile Yunanistan arasındaki deniz sınırlarının belirlenmesi anlaşmasını, ‘uluslararası hukukun orman hukukuna karşı zaferi’ olarak nitelendirdi. Gargaş, Twitter hesabından şunları yazdı: “Mısır ile Yunanistan arasındaki deniz sınırlarının belirlenmesi anlaşması, uluslararası hukukun orman hukukuna karşı bir zaferidir. Uluslararası hukuk sistemi, devletler arasındaki ilişkileri yöneten ve güvenlik ve barışı sağlayan sağlam bir temeldir. Uygar ülkeler, uluslararası ilişkileri düzenleyen temeller nedeniyle siyasi ihlalleri meşrulaştıramazlar.”

LAHEY’E GİTME TEKLİFİ

Kriz yaratan anlaşma 6 Ağustos’ta Kahire’ye giden Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükrü arasında imzalanmıştı. Mısır ile yaptıkları anlaşmanın “uluslararası hukuka uygun” olduğunu söyleyen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, anlaşmanın Doğu Akdeniz’de “yeni bir realite yarattığını” öne sürdü.

Türkiye ile anlaşma yapabileceklerini söyleyerek Ege ve Akdeniz’de deniz yetki sınırlarının belirlenmesi için Lahey’e gitmeyi teklif eden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in aynı gün Mısır ile anlaşma yapmasına Ankara sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Yunanistan ile Mısır arasında deniz sınırı bulunmamaktadır. Bugün imzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması Türkiye için yok hükmündedir. Bu anlayışımız sahada ve masada ortaya konacaktır” denilmişti.

sulari-isitan-anlasma-766350-1.

sulari-isitan-anlasma-766349-1.