Şule İdil Dere davasında 4 yıl sonra karar çıktı: Adaletin unutulduğu ortada

Yaren Çolak

Hafriyat kamyonunun altında kalarak yaşamını yitiren 23 yaşındaki Şule İdil Dere’nin davasında kamyon şoförü dâhil 3 kişiye caza verilirken 4 kişi de beraat etti.

İstanbul’un Kadıköy ilçesinde 2016’da parkta yürüdüğü sırada yaya-bisiklet yolunda çalışma yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait bir hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybeden Dere’nin ölümüne ilişkin açılan davanın karar duruşması görüldü.

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, İSTAÇ tarafından üstlenilen dere ıslah çalışması esnasında şoför olarak çalışan Mümin Kılıç’ın idaresinde bulunan hafriyat kamyonunun herhangi bir işaretçi ve gözlemci bulundurmaksızın geri manevra yaptığını belirtti. Manevra esnasında yaya yolunda yürümekte olan Dere’ye çarparak hayatını kaybetmesine sebebiyet verdiğini ifade eden savcı, bu eylemin bilinçli taksir olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

sule-idil-dere-davasinda-4-yil-sonra-karar-cikti-adaletin-unutuldugu-ortada-779468-1.
Şule İdil Dere

Savcı Mümin Kılıç’ın ve İSTAÇ vekili İbrahim Ruhi Kelleci’nin asli kusurlu olduğunu vurgularken, İSTAÇ A.Ş.’de iş güvenliği uzmanı olarak görev yapan Zafer Karasaçlı’nın tali kusurlu bulunduğunu belirtti.

Mümin Kılıç’a 3 yıl 10 ay, İbrahim Ruhi Kelleci’ye 2 yıl 11 ay, Zafer Karasaçlı’ya 2 yıl 1 ay hapis cezası verilirken Teyfur Bingöl, Saffet Altındağ, Ergün Ata ve Kamil Celal Yıldırım’ın beraatlarına karar verildi. Öte yandan Kelleci ve Karasaçlı’nın cezaları adli para cezasına çevrildi.

Kararı değerlendiren anne Nesrin Aslan, "Hiç şaşırmadım. Dava süreci sorumluların korunmasıyla başladı. Sanık olarak seçtikleri kimi memurlarla ve bilirkişi raporları isteyerek sürdü. Adaletin unutulduğu ortadayken beklenti de olmuyor ve yıkılmıyorsun. Tazelenen acınla kalıyorsun ama bu konuyu benden başka kimse kapatamaz. Buna izin vermem” diye konuştu.