Sosyal medyada ve farklı iletişim kanallarında, “yeni kabine listesi” iddiasıyla yayılan bir belge ve katıldığı bir YouTube canlı yayınında “Dün bize gitme diyenler yarın hizmetlerim için teşekkür edebilir” sözleri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun gözden çıkarıldığı yönündeki yorumları da beraberinde getirdi

Süleyman Soylu bilmecesi: Gözden mi çıkarıldı?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 31 Mayıs akşamı Hadi Özışık’ın YouTube kanalındaki canlı yayınında istifa sürecine dair bir açıklama yaptı. İçişleri Bakanı olmanın bıçak sırtında bir görev olduğunu söyleyen Soylu, “Dün bize gitme diyenler yarın hizmetlerim için teşekkür edebilir” ifadelerini kullandı. Soylu’nun bu ifadesi, birçok kişi tarafından ‘teşekkür edecek olanın’ AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğu şeklinde yorumlandı.

Nisan ayındaki sokağa çıkma yasağı kararı skandalı nedeniyle istifa eden ve başta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olmak üzere, birçok kişi tarafından istifasının kabul edilmemesi gerektiği savunulan Soylu, Erdoğan’ın talimatı doğrultuşunda görevine devam etmişti. Ancak Soylu’nun son açıklamaları, Erdoğan’ın tamamen Bakan’ı gözden çıkardığı ve bu konuda MHP kanadını da ikna ettiği şeklinde görüşlerin oluşmasına neden oldu.

ALBAYRAK SOYLU ÇEKİŞMESİ

AKP içerisinde Soylu ve damat Albayrak’ın başını çektiği iki kanadın olduğu uzunca bir süredir konuşulan bir konu. Albayrak kanadında saf tutan ‘pelikancı’ yazarların yayın organı olan Sabah’ın İngilizce yayını olan Daily Sabah’ta, Soylu’nun istifa mektubunun mürekkebi kurumadan saldırılar başlamıştı. Daily Sabah Twitter hesabından yapılan, "İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, cuma gecesi 250.000 kişinin market ve fırınlara akın etmesiyle sonuçlanan, beceriksizce ilan edilmiş sokağa çıkma yasağının ardından istifa etti" paylaşım, Albayrak kanadının istifa haberiyle duyduğu sevincin bir göstergesiydi adeta.

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ İDDİALARI

Son günlerde en çok dikkat çeken konulardan biri de kabine değişikliği iddiaları. Sosyal medyada ve farklı iletişim kanallarında, yeni kabine listesi olduğu iddia edilen bir liste dolaşıma sokuldu.

Söz konusu liste Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından yalanlansa da BirGün’e bilgi veren AKP içindeki kaynaklar, bir kabine değişikliği ihtimalinden söz etti.

BirGün’ün ulaştığı bilgilere göre yeni kabinede, İçişleri Bakanı Fuat Oktay, Maliye Bakanı Adnan Bali, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ise Berat Albayrak olacak. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin bakanlık dönemi ise sona erecek.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının yalanladığı ve internete sızdırılan yeni kabinede ise eski başbakan Binali Yıldırım, mevcut İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve mevcut Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak gösteriliyor.

'ATEŞ OLMAYAN YERDEN DUMAN ÇIKMAZ'

Konuyu Sözcü’deki köşesinde değerlendiren Deniz Zeyrek, “Malum ateş olmayan yerden duman da çıkmaz. Süleyman Soylu, istifa edip vazgeçmesini anlatırken “Yarın belki başka bir şey olacak. Bu sefer gitme diyenler teşekkür edecekler” demişti. Bunu ilk kabine değişikliğinde görevden alınacağı beklentisine yormak mümkün” ifadelerini kullanarak, Süleyman Soylu giderse, İçişleri Bakanlığı’na en yakın ismin MİT Başkanı Hakan Fidan olduğunu söyledi.

'BU SEFER BAHÇELİ, SOYLU’YU YALNIZ BIRAKACAK'

Soylu’nun açıklamalarını YouTube kanalında yorumlayan gazeteci Özlem Gürses, “Yani benim anladığım bir kez daha damat bakan, Sayın Berat Albayrak bu karşılıklı çekişme sürecinin galiba oluyor ve bu sefer Sayın Bahçeli, Sayın Süleyman Soylu’yu yalnız bırakacak. Öyle anlaşılıyor. Zaten bir süredir hem twitter’da hem de temsilcileri, yani MHP’nin yöneticileri A Haber ekranlarında falan Berat Albayrak’la ilgili müthiş yorumlar yapıyorlar. Yani evet Cemal Enginyurt A Haber ekranlarında Berat Albayrak’a bildiğiniz methiyeler düzdü” diyerek, Haziran sonu ya da Temmuz ortası gibi Soylu ile vedalaşılacağını ifade etti.

'CNN’E ÇIKARTMIYORLAR'

Gürses açıklamalarının devamında, Süleyman Soylu’yu CNN’e çıkartmadıklarını söyleyerek "Albayrak medyası orası, Demirören’e ait gibi gözüküyor ama yöneticileri arasında A Haber’de uzun süre yöneticilik yapmış isimler var ve aslında temel olarak Serhat Albayrak’ın o grubun üzerinde de büyük etkisi olduğu biliniyor. Yani bu sır değil” dedi.

EREN YILDIRIM İÇİN, ‘GENÇLİK HATASI’ DEMİŞTİ

Süleyman Soylu’nun Hadi Özışık’ın programında değindiği Eren Yıldırım’ın tutuklanması konusu ise Erdoğan’a yönelik bir eleştiri olarak yorumlanmıştı.

Erdoğan, Eren Yıldırım için ‘PKK’nın silahla yaptığını, CHP yumrukla yapıyor’ demişti. Süleyman Soylu ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "tecrübesizlikten ve heyecandan kaynaklanan bir gençlik hatası olduğunu" söyleyerek kaymakama yüklendi ve "soğan yüklenirken Kaymakam'ın orada ne işi var" ifadelerini kullandı.

Konuyu T24’teki yazısında ele alan Mehmet Yılmaz, “Buna dikkatinizi özellikle çekmek istiyorum çünkü çok ama çok uzun bir süredir ilk kez bir kamu görevlisi, siyasi üstü tarafından, kamuoyunun önünde eleştiriliyor. "Benim valim, benim kaymakamım, şahsımın memuru" diskuru, kamu yönetimindeki bütün hataların üzerini örten bir şal vazifesi görüyordu. Mülki idare yöneticileri başta olmak üzere herhangi bir kamu yöneticisini eleştirmek, doğrudan Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsına yönelik bir eleştiri olarak görülüyor, öyle yanıtlanıyordu. İçişleri Bakanı Soylu’nun bu çıkışı, bu nedenle dikkat çekici ve geleceğe yönelik siyasi hesapları merak edenler açısından not edilmesi gereken bir durum” dedi.