Şırnak'ta, zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren Mihraç Miroğlu'nun ölümüne ilişkin, polisler hakkında etkin bir soruşturma yürütülüp yürütülmediğine dair soruya yanıt veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kolluk kuvvetleri görevlerini, kanunların kendisine verdiği yetkiye ve hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı kalarak yapmaktadır. Olaya ilişkin soruşturmalar, adli ve idari süreç içerisinde yürütülmektedir" ifadelerini kullandı.

Süleyman Soylu'dan 7 yaşındaki Mihraç'ın ölümüne ilişkin soruya yanıt

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun zırhlı polis aracını çarpması sonucu yaşamını yitiren Mihraç Miroğlu’yla ilgili sorusuna “Kolluk kuvvetleri görevlerini, kanunların kendisine verdiği yetkiye ve hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı kalarak yapmaktadır. Bahsi geçen olaya ilişkin soruşturmalar, adli ve idari süreç içerisinde yürütülmektedir” diye yanıt verdi.

Tanrıkulu, 3 Eylül 2021 tarihinde Şırnak’ın İdil ilçesinde zırhlı polis aracının çarpması sonucu yaşamını yitiren Mihraç Miroğlu’nu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sormuştu. Tanrıkulu, Miroğlu’nun ölümüne yol açan polisler hakkında etkin bir soruşturma yürütülüp yürütülmediğini, 1 Ocak 2008- 7 Eylül 2021 tarihleri arasında kaç kişinin zırhlı araç çarpması sonucu yaşamını yitirdiğinin açıklanmasını istedi.

'SORUŞTURMA, ADLİ VE İDARİ SÜREÇ İÇERİSİNDE YÜRÜTÜLÜYOR'

ANKA'nın aktardığına göre, Bakan Soylu’nun önergeye verdiği yanıt ise şöyle oldu:

“Kolluk kuvvetleri görevlerini, kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması ve devam ettirilmesi amacı ile kanunların kendisine verdiği yetkiye ve hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı kalarak yapmakta olup, adli makamların bilgisi ve talimatları doğrultusunda gerekli işlemleri yerine getirmektedir. Mevzuat, emir ve talimatlara aykırı davrandığı iddia edilen personel hakkında derhal adli ve idari işlem başlatılmaktadır. Soru önergesinde bahsi geçen olaya ilişkin soruşturmalar, adli ve idari süreç içerisinde yürütülmektedir.”

ZIRHLI ARAÇLARIN İLK KAZASI DEĞİL

Şırnak’ın İdil ilçesinde 3 Eylül’de evinin önünde bisiklet süren Mihraç Miroğlu, zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitirmişti. Mihraç’ın ölümü zırhı araç çarpması sonucu hayatını kaybeden çoğu çocuk, diğer ölümleri de akıllara getirdi. Ölümlerin faili olan asker ve polisler hakkında açılan davalarda yargı süreci adil bir şekilde işlemezken, hayatını kaybeden çocukların aileleri duruma tepkili.

Diyarbakır’da da zırhlı araç 2019 yılında 5 yaşındaki Efe Tektekin’in de hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Bunun üzerine açılan dava ise 2 yıldır hâlâ sürüyor.