İstanbul’da Süleymancılar’a ait olduğu öne sürülen Zümrütevler Kuran Kursu’ndaki çocuklara yönelik cinsel istismar iddiaları hakkında soruşturma başlatıldı. Savcılık’tan alınan bilgiye göre 2 çocuğun cinsel istismara maruz bırakıldığı tespit edildi.

Süleymancılara ait Kuran kursunda çocuk istismarı iddiasına savcılıktan soruşturma

VOLKAN ATEŞ volkanates@birgun.net

@AtessVolkann

İstanbul Maltepe’de Süleymancılar’a ait olduğu öne sürülen Zümrütevler Kuran Kursu’nda üç çocuğun cinsel istismara maruz bırakıldığı iddiası hakkında soruşturma başlatıldı. BirGün’ün ortaya çıkardığı üç çocuğun cinsel istismara maruz bırakılması olayına ilişkin İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında, çocuğun ailesinin ifadesini aldı. Savcılık, iki çocuğun cinsel istismara maruz bırakıldığını tespit etti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan görevlendirilen sosyal hizmet uzmanları dün Maltepe Müftülüğü’ne bağlı Kuran kursunun yurdunda hocalarla ve öğrencilerle görüştü. Soruşturma dosyasında mağdur çocukların isimleri bulunmamasına rağmen yapılan görüşmeler neticesinde istismara maruz bırakılan çocuklar uzamanlar tarafından tespit edildi. Yetkililer, mağdur olan çocuklara ve ailelerine ulaştı. Savcılık, mağdur çocukların ifadelerini alacak.


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Maltepe Sosyal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri Kuran kursundaki iddialara ilişkin harekete geçti. Olaya şahit olan çocuğun ailesini arayan yetkililer, yardımcı olmak istediklerini aktardı ve kurs hakkında inceleme başlattı.

150 ÇOCUK TEHLİKEDE

Şikâyetçi ailenin avukatı Deniz Demirdöğen, şunları söyledi: “Bir ihbar üzerine başlatılan soruşturmada yaşanan cinsel istismarın yurtta herkesçe bilindiği ve aleni olduğu gerçeği ortaya çıktı. Salgından dolayı okulların kapalı olmasına rağmen her manada sağlıksız olan tarikat yurtlarında denetimsiz bir şekilde eğitim adı altında faaliyetlerin yürütüldüğü öğrenildi. Zümrütevler Kuran Kursu’nun gizlenmeyecek şekilde soruşturmadaki herkes tarafından Süleymancılar’a ait olduğu belirtiliyor. Bunun yanında, resmi olarak Maltepe Müftülüğü’ne bağlı olduğu da görülüyor. Kursta 50’yi aşkın öğrenci yatılı şekilde kalıyor. 100’e yakın öğrenciye de eğitim veriliyor. Cemaat-tarikat-devlet ilişkisi bir kez daha Zümrütevler Kuran Kursu ile karşımıza çıktı. Zümrütevler Kuran Kursu kapatılmalı. Zümrütevler Kuran Kursu’nu işleten tüm sorumlular ve kamu denetimini gerçekleştirmeyen başta Maltepe Müftülüğü olmak üzere tüm kamu yetkilileri yargılanmalı.”

İKTİDAR DESTEKLİYOR!

Yurttaşlardan ise söz konusu iddialara tepki yağdı. Olayı haberimizin ardından öğrenen yurttaşlar, tarikatların kapatılmasını istedi. SOL Parti ise çocukların cinsel istismara maruz bırakılmasının ilk olmadığını hatırlattı. Kursun yurdunda yaşanan olayın üzerinin örtülmeye çalışıldığı aktarılan açıklamada, şöyle dendi: “Emekçi yoksul halk çocukları tarikat-cemaat karanlığında boğduruluyor. İktidar eliyle desteklenen kamu kaynaklarıyla büyütülen bu karanlığı toptan değiştirelim. Tarikat yurdu ve Kuran kursu kapatılsın. Gericiliğe geçit vermeyelim.”

NE OLMUŞTU?

İstanbul Maltepe’deki Süleymancılar’a ait olduğu iddia edilen Zümrütevler Kuran Kursu’nda üç çocuğun cinsel istismara maruz bırakıldığı öne sürüldü. Kuran kursuna dört gün giden fakat yaşananları gördükten sonra ayrılan çocuğun ailesi İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Yapılan suç duyurusundaki iddialara göre, Zümrütevler Kuran Kursu’na yeni başlayan bir öğrenci, buradaki ilk gününün akşam saatlerinde yatılı kalan öğrencilerin karınlarının ağrıdığını fark etti. Ertesi gün tekrar kursa giden bu öğrenci, orada bulunan ‘hocalara’ arkadaşlarının durumunu anlattı. Öğrenciye, hocaları tarafından “Önemli bir şeyleri yok. Sen yine de 8. sınıf öğrencilerinden uzak dur” denildi. Çocuk, kursun üçüncü gününde namaz kılmak için arkadaşıyla mescide indiği sırada 8. sınıf öğrencisi B.’nin kendinden küçük bir öğrenciyi cinsel istismara maruz bıraktığını gördü. O sırada diğer öğrencileri fark eden B., “Sıra size de gelecek” diye tehdit etti. Bunun üzerine öğrenciler, durumu ‘hocalara’ bildirdi. Hocalar ve kurs yetkilileri ise “Büyütülecek bir şey yok” yanıtını verdi. Dilekçede hem ‘çocuğun cinsel istismarı’ hem de ‘suçu bildirmeme’ suçlarından cezalandırma talep edildi: “Zümrütevler Kuran Kursu’nda uzunca süreden beri öğrencilere yönelik cinsel istismar suçu işlenmekte. Bundan dolayı suçu gizleyen ve bildirmeyen hocalara yönelik soruşturma yürütülmesini talep etmekteyiz.”