ABD saldırısında öldürülen İranlı komutan Kasım Süleymani için memleketinde düzenlenen cenaze töreninde izdiham yaşandı

Süleymani'nin cenazesi, izdihamda 50 kişinin öldüğü tören sonrası defnedildi

ABD tarafından Cuma günü Irak'ta öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin memleketi Kırman'da düzenlenen cenaze töreninde izdiham yaşandı. İzdihamda hayatını kaybedenlerin sayısının 50'ye çıktığı açıklandı. İzdiham sonucu 200'den fazla kişi de yaralandı.

kasim-suleymani-nin-cenaze-toreninde-izdiham-35-olu-671798-1.

Cumartesi günü Irak'ta başlayan, daha sonra İran'da devam eden törenlerin ardından Süleymani'nin naaşı Kerman'da defnedildi. Cenaze törenine on binlerce kişi katıldı.

Sabaha karşı Kerman'a ulaşan cenaze, havaalanında askeri törenle karşılandı.

Bazı İranlıların törende Süleymani'nin fotoğraflarının yanı sıra kırmızı bayraklar da taşıdığı görüldü. Bu, Şii geleneğinde, dökülen kanın intikamını alma isteği anlamına geliyor.

Kasım Süleymani'nin cenazesi, Devrim Muhafızları'na katıldıktan sonra savaştığı ve ön plana çıktığı İran-Irak savaşı sırasında görev aldığı bölgelerden geçirildi.

Cenaze, hem Irak hem de İran'daki Şiiler için kutsal olan mekanlardan, Şiiler için kutsal 12 İmam'dan bazılarının türbelerinin olduğu Irak'taki Kazımiye beldesine de götürüldü.

Irak'ta Haşdi Şabi çatısı altındaki Şii milis grupların kendi bayraklarıyla katıldığı törenlerin ardından İran'da da Şii İmam Rıza'nın türbesinin bulunduğu Meşhed kentine götürüldü.

Şii imamların çoğunlukla eğitim gördüğü ve yine çoğu mekanı kutsal edilen Kum'daki ve İran Devrimi'nden sonra basılan ve şu an Kudüs Gücü tarafından kullanılan Tahran'daki eski ABD Büyükelçiliği binasının önündeki törene yüz binlerce İranlı katılmıştı.

İran Devlet Televizyonu ise törene "milyonlarca" kişinin katıldığını bildirdi.