Sulukule’nin kurtuluşu için alternatif proje
Hayatın hızla sona erdiği Sulukule, yakında tümüyle yok olacak. Kentsel Dönüşüm Projesi’ne karşı alternatif bir proje öneren akademisyen ve gönüllüler, kimsenin mahalleden….
Fatih Belediyesi"nin kamuoyu tepkilerine rağmen Hatice Sultan ve Neslişah mahallelerinde devam ettirdiği Kentsel Dönüşüm Projesi çalışmalarına karşı üç hafta boyunca çalışma yaparak alternatif bir proje hazırlayan akademisyenler, gönüllüler, öğrenciler Sulukule"de insana değen bir projenin mümkün olduğunu düşünüyorlar.
Alternatif projenin danışmanlığını, London College University Planlama Bölümü Başkanı ve Birleşmiş Milletler Habitat - Zorla Yerinden Edilmeler Danışmanlar Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yves Cabannes yaparken, bugüne kadar Sulukule için yapılan bilimsel araştırmalar, birebir alanda yapılmış çalışmalar Sulukule Toplumsal Gelişme - Ekonomik Kalkınma Planı ve Mekansal Staratejileri ile ortaya koyuluyor. Konuyla ilgili Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği"nde açıklama yapan akademisyen Murat Cemal Yalçıntan, Sulukule"de yapılması planlanan oteller, alışveriş merkezileriyle dokusunun bozulacağını dile getirerek, ortaya çıkardıkları alternatif projeyle 550 iş alanın açılacağını ve mahallede işsizliğin kalkacağını ifade etti.
"HÂLÂ ÜMİDİM VAR"
Yalçıntan, "Toplumun bir arada yaşama alışkanlıklarını artıracak bazı pratikler geliştirmeye çalışıyoruz. Bu şekilde hem mahalleli mahalle de kalabiliyor, mahallede yapılabilecek konutları satın alma, kiralama imkanı doğabiliyor. Hemde mahallelik bilinci artarak çevresini koruma ve geliştirme bilincine sahip oluyor. Projeye buradan giden bütün insanları, hak sahiplerini dahil ettik. Proje, Sulukuleye toplumsal yaşam bütünü olarak bakıyor dolayısıyla toplumsal ve iktisadi kararları mekândaki kararlara bütünleyici oluyor.
Bugüne kadar bu projeye kadar muhalefet yaptık, hep bize alternatifiniz ne diye soruyorlardı, biz de getirdik. 3 haftada projeyi çıkartık" diye konuştu.
Dernek Başkanı Şükrü Pündük, yapılan basın toplantısının belki son toplantı olduğuna vurgu yaparak, "Hakkımızda verilen karar siyasi bir karar. Bu kültürü, mozaiği bitirecekler. Mahallenin ismini de değiştirecekler. Yapılan çalışma ve proye başarısız olacak. Yıllardır görüyoruz çalışmaları ama hiç birşey değişmedi. Biz yapılacak ve bizi götürmeyi düşündükleri evlerde oturamayız. Yapılan alternatif çalışmaya Belediye Başkanı evet derse mahalleyi terk ederim" dedi.
Bugün Fatih Belediyesiyle proje üzerinde çalışan akademisyenler saat 14.00"te bir toplantı yapacak.
UFUK KOŞAR