Sunderland FC: Kara Kediler’in düşüşü

Sunderland… İngiltere’nin kuzeydoğusunda, başkent Londra’ya 400 kilometre uzaklıkta Wear nehrinin kıyısına kurulmuş 175 bin nüfuslu tarihi bir şehir. 20. yüzyıla kadar adını kömür madenleriyle ve tuz yataklarıyla duyurmuş, İkinci Dünya Savaşı yıllarında tersane şehri olması nedeniyle Alman uçaklarının ilk hedefiymiş, savaş yıllarında şehrin yüzde 90’ı ciddi hasar görmüş. 20. yüzyılda otomotiv sanayinin hız kazandığı şehirde 2012 senesinden beri yılda 500 binden fazla araba üretiliyor, şimdilerde yöre ülkenin en büyük araba fabrikası olarak biliniyor.

İşte o tarihi şehrin, kökleri 1879 senesine kadar uzanan kırmızı beyazlı takımı Sunderland FC, nam-ı diğer ‘Black Cats’ (Kara Kediler) günümüzden 139 sene önce James Allan adında İskoç bir öğretmen tarafından kurulmuş ve kaptanlığını yaptığı takım 1890-1891 sezonunda liglere kabul edilmiş. 1950’li senelere kadar ülkenin en zengin ve başarılı takımı, o sürede altı şampiyonluk yaşarken altı sezonu da ikinci sırada tamamlamış. 1950’ler parasal sıkıntılarla boğuştukları, düşüşe geçtikleri zamanlar. Ülke futbolunun en üst liginde 68 sene mücadele ettikten sonra 1958 senesinde ilk kez küme düşmüşler. Altı sezon ayrı kaldıkları lige 1964’te dönmüşler ama uzun sürmemiş, 60’ların sonlarında yine düşmüşler ligden.

Nicedir Ada futbolunun asansör takımlarından, öyle ki 1995-2007 seneleri arasında yedi sezonda taraftarları ya çıkmalarına sevinmiş ya da düşmelerine üzülmüş. 2002-2003 sezonunda 17 maçlık yenilgi serisi sonucu sadece 19 puan toplayarak küme düştüler. 2004-2005 sezonunun sonunda Championship’i ilk sırada tamamlayarak bıraktıkları yere döndüler ama düşmelere alışmaya gör, uzun sürmedi mutlulukları, bir sezon sonra sadece 15 puanla düştüler elitlerin liginden. 2006 senesinde İrlandalı zenginlerin oluşturduğu, başkanlığını efsaneleri Niall Quinn’in yaptığı konsorsiyum tarafından satın alınınca sevinmişti sevdalıları. Teknik direktörlük görevine Manchester United’ın eski kaptanı Roy Keane getirilmiş, kulüp tarihinde yeni sayfa açılmıştı. Ama beklentiler boşa çıktı, 2008’de Keane takımdan ayrıldığında gidişini parti vererek kutlamış futbolcuları. Kısa süre sonra kulüp Amerikalı işadamı Ellis Short’a satıldı. 2009’un şubatında ‘The Irish Times’ gazetesine verdiği söyleşide, kulüp yönetimi ve başkanla yıldızının barışmadığını, kulüpte mutsuz zamanlar yaşadığını dile getiriyordu sert İrlandalı. Velhasıl 2002’den günümüze kadar 18 teknik direktör geldi geçti ama hiçbiri kalıcı olamadı takımda.

Düşmeler ve çıkmalarla geçen zamanlara rağmen takımlarından vazgeçmedi sevdalıları. Düştükleri 2016-2017 sezonunda 48.707 kapasiteli mabetleri ‘Stadium of Light’ stadında 41.287 taraftar ortalaması yakaladılar. 2007 senesinde Ada futbolunun en gürültücü takımları sıralamasında ilk sırayı almışlar, 129 desibel bir savaş uçağının çıkardığı sesten bile fazlaymış.

•••

Nisan ayının son cumasında gelecek sezon 3. Lig’de mücadele edecek olan Sunderland ligde 22 maçtır yenilgi yüzü görmemiş Fulham deplasmanında. Ev sahibi takım en son yenilgisini 2017’nin aralık ayında Sunderland karşısında almış, şansları pek yaver gitmiyor Kara Kediler’e karşı, aralarında oynadıkları son dört maçın üçünü kaybetmişler. Kaybetmesi halinde arka arkaya iki sezonda ligi en son sırada bitirerek istenmeyen bir rekora adını yazdıracak Sunderland, en son 80’li senelerde Wolverhampton Wanderers yaşamış aynı akıbeti.

Sunderland’ın 28 kişilik kadrosunun değeri 45 milyon sterlin değerinde, yaş ortalaması 26,1… En değerli oyuncuları 29 yaşındaki stoperleri Lamine Kone, 2016 senesinden beri takımda. Yeri gelmişken 2014 senesinde Manchester City’den 10 milyon sterlin karşılığında transfer ettikleri defansif orta saha oyuncusu Jack Rodwell’i de hatırlamadan geçmeyelim. Eylül ayından beri kadroya giremeyen 8 numara ocak ayında takımdan ayrılmak istemiş, kabul görmeyince terk-i diyar eylemiş. Hocaları Coleman oyuncusundan haber alamadığını söylüyor meseleyi soranlara. Topçudan yana yüzleri de gülmemiş işin doğrusu, eski kanat oyuncuları Adam Jonhson nicedir hapiste, 2014’te Swansea City’den 5 milyon sterlin bedelle transfer ettikleri forvet Danny Graham üç sezonda bir gol bulabilmiş, göndermişler haliyle. 2014’ün eylülünde İnter Milan’dan forvet Arjantinli Alverez’i kiralamışlar, kontratına da anlaşmanın kalıcı olacağı maddesini eklemişler. Sadece 13 maçta forma giyen forvet Sunderland kariyerinde bir gol kaydederken maliyeti 9 milyon sterlini bulmuş.

4-2-3-1 dizilişinde misafir takım küme düşmüş olmanın verdiği rahatlıkla hızlı başlıyor maça ve 27’de sağ kanat Asoro uzaklardan köşeyi buluyor. Kale arkasındaki yaklaşık iki bin Sunderland taraftarının sevinci görülmeye değer. Golden sonra gelecek sezon yer alacakları 3. Ligdeki rakiplere de göz dağı vermeyi ihmal etmiyorlar, sevda dediğin de böyle olmalı, oynadığın ligin ne önemi var! Fulham tutuk ilk yarıda, takımın maestrosu 10 numaralı Cairney alıştığımız görünümünden uzak, sol kanatta Sessegnon etkisiz. Ama karşılarında bu sezon kalesinde 78 gol görmüş takım var, atmadan olmaz! Devrenin bitimine yakın Piazon eşitliyor skoru, Sunderland yüzde 36 oranında topla oynadığı devreyi beraberlikle kapatıyor.

İkinci devreye baskılı başlıyor ev sahibi, öyle ki sahasından çıkmakta zorlanıyor misafir takım. Canla başla direniyorlar, savunmanın solundaki Wilson takımın göze batanlarından.75’te aradığı golü buluyor Fulham, Johansen’in kullandığı duran topu kafayla kaleye gönderen oyuncu takımın golcüsü Mitrovic. Velhasıl kötü başladığı maçı kazanırken maç fazlasıyla ikinciliğe yerleşiyor Fulham, o yaşanılası mahallenin siyah beyazı.

Gelecek sezon futbolun görünmez köşelerinde eskiye dönme adına mücadele verecek Kara Kediler. Futbol, endüstriyel futbolun zenginliğinde şampiyonluğa koşanlardan, hep parlak ışıklar altında boy gösterenlerden ibaret değil, Sunderland gibi paraşütsüz düşerken geçmişe ağıt yakanlar da var. Sadece renkleri değil, futbolu seviyorsanız onları da unutmayın derim. Malum oyununun içinde arş-ı alaya erdim sanırken tepetaklak olanlar, iş bilmez ellerde eski bir yıldız misali kayıp gidenler de var.