Süper Lig’de 2017-2018 sezonunun ilk yarısı daha önce hiç olmadığı kadar büyük bir rekabete sahne oldu. İşte özellikle zirvede yarışın yaşandığı ligin ilk yarı panoraması

Süper Lig'de ilk yarının ardından... Rekabet üst düzeyde

2017-2018, nam-ı diğer “İlhan Cavcav” sezonunun ilk yarısı sona erdi. Başakşehir, geçen sezonki ilk 17 maçlık performansının 3 puan gerisinde kalmasına rağmen bu sezon da ligin ilk yarısını lider tamamladı. 3 puanlı ve 18 takımlı Süper Lig tarihinin liderin en düşük puan topladığı ikinci sezon oldu. Ligimizdeki rekabetin artmasının altında çok tartışılan yabancı kontenjanı var.

Yabancı kuralı ilk açıklandığında fazla yabancı oynatan takımlardan alınacak harçların, oyuncu akademilerine ve ağırlıklı yerli oyuncu oynatan takımlara teşvik olarak dağıtılmasına dair maddenin sonradan nasıl ve ne maksatla çıkarıldığının tartışıldığına ise hiç denk gelmedim. Ligimize gelen yabancı oyuncuların kalitesi sayesinde artık her takım, her takımı yenebilecek potansiyele sahip ve bu yüzden sezonu zirvede tamamlayan takım kuvvetle muhtemel Süper Lig tarihinin en düşük puanlı şampiyonunu olacak.

Süper Lig’de mücadele eden takımların yarısı teknik direktörleriyle yolunu ayırdı. Bunlardan en ilginç olanı Igor Tudor’un hikâyesiydi. Allah hiç bir teknik direktörü Fatih Terim boştayken Galatasaray’ın başında test etmesin. Liderin sadece 1 puan gerisinde olan takımın teknik direktörünün başarısız bulunarak görevine son verilmesi öyle sanıyorum ki dünyada da bir ilk. Fatih Terim efsanesi 4. döneminde de başarıya ulaşabilecek mi, izleyip göreceğiz. Diğer ilginç değişikliğin altında da Murat Cavcav’ın imzası vardı. Sezona Ümit Özat ile başlayan Gençlerbirliği, 3. haftada görevine son verdiği Özat’ı 13. haftada yeniden takımın başına getirdi. Oğul Cavcav’ın bu ve benzer kararları hem kulüp üyeleri hem de taraftarları arasında tepkiye neden oluyor.

Kanarya kötü başladı ama toparladı
Fenerbahçe kötü başladığı sezonda umutlarını yeniden yeşerterek devre arasına girmeyi başardı. Öyle ki 11. haftada Osmanlıspor ile berabere kalındığında Aykut Kocaman istifa etmiş ancak yönetim kurulu Kocaman’ı bu kararından vazgeçirmişti. 12. haftadan itibaren yükselişe geçen Sarı Kanarya, devre arasına liderin üç puan gerisinde, tribünlerinde yeniden şampiyonluk şarkıları söylenerek girdi.

Beşiktaş, Kayserispor ve Göztepe ligin ilk yarısında 30’ar puan toplayan ekipler. Beşiktaş için 30 puan başarısızlık addedilirken, Göztepe ve Kayseri için ise büyük başarı sayılıyor. Beşiktaş’ın geçen sezonun ilk yarısından sekiz puan az toplamasını sadece artan rekabetle açıklayamayız. Barcelona’nın takım olarak toplam 185 orta girişimi varken Beşiktaş’ta sadece Queresma 212 orta denemesi yapmış. Bu istatistik Beşiktaş’ın pas oyunuyla rakip savunmayı göbekten delme pratiğinden uzaklaştığını gösteriyor. Oğuzhan’ın yerine Medel ya da Tolgay’ın oynadığı, Talisca’nın da istikrarsız olduğu Beşiktaş, önceliği rakibi oynatmamak olan takımlara karşı bu yüzden zorlandı. Sezon başında doğru kadro mühendisliği yapan Göztepe, takımın başına doğru teknik adamı da getirince ilk yarının en başarılı takımlarından biri oldu. Göztepe takımı oynadığı oyunla taraftarları ise tribünlerdeki görüntüsüyle lige renk katıyor. Sezonun ilk yarısının en başarılı takımı Kayserispor, bu başarının mimarı da kuşkusuz ki Marious Sumudica. Sezon başında kadro kalitesine bakıldığında hiç kimse Kayserispor’dan böyle bir performans beklemiyordu. Takımın forveti Umut Bulut’un ilk yarıyı 9 golle tamamlaması bile Romen teknik adamın başarısını gösteriyor.

Akhisar’ın düşüşü
Ligin ilk yarısının en farklı galibiyetini Akhisar Belediyespor, üstelik deplasmanda Trabzonspor’u 6-1 yenerek elde etti. Maç gecesi bu sonucun Akhisar için çöküşün, Trabzon için ise yükselişin başlangıcı olacağanı kimse tahmin edemezdi. Trabzon zaferinin ardından oynadığı 9 karşılaşmadan da galip gelemeyen Akhisar’ın ligin dibine doğru yolculuğunu yapımı tamamlanmak üzere olan yeni stadyumda nihayet kasabayla kucaklaşması engelleyecek mi, hep beraber göreceğiz. Rıza Çalımbay gittiği her takımda yaptığını Trabzonspor’da da yapmayı başardı. Devamını getirebilirse yıllar sonra Trabzonspor’u yeniden şampiyonluk yarışının içinde görebiliriz.

Kadro kalitesi göz önüne alındığında sezon başı küme düşme adaylarından biri olan Sivasspor da başarılı bir ilk yarı geçirerek ilk yarıyı 26 puanla 8. sırada tamamladı. Sivasspor yönetiminin Samet Aybaba ile anlaşarak transfer bütçesinin bir kısmını alt yapıya ayırmaları da ümit edelim ki diğer kulüplere örnek olur.

super-lig-de-ilk-yarinin-ardindan-rekabet-ust-duzeyde-409318-1.

Yeni Malatya güvende
Le Guen’in takımın başına geçmesiyle futbol olarak gözle görülür bir gelişim gösteren Bursaspor, 17. haftayı, son maçın bitiş düdüğüne kadar düşme korkusu yaşadığı geçen sezonun iki puan gerisinde tamamladı. Ligin yeni takımlarından Yeni Malatyaspor ilk yarıyı güvenli bölgede tamamlamayı başardı. Ertuğrul Sağlam’ın ardından göreve gelen Erol Bulut, takımına aşıladığı futbol anlayışıyla Tolunay Kafkas’ın eksikliğini hissettirmiyor. Sezonunun ilk yarısını 19 puanla 11. sırada tamamlayan Kasımpaşa, ilk 8 hedefinin gerisinde kaldı. Lige iyi başlamasının ardından düşüşe geçen Alanyaspor, teknik direktör Safet Susiç ile medeni şekilde yollarını ayırdı. Yeni teknik direktör adayı olarak öne çıkan isim Hikmet Karaman... Melih Gökçek’in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın sona ermesiyle beraber yetim kalan Osmanlıspor, İrfan Buz sayesinde sezonun ilk yarısını ateş hattının üzerinde tamamladı.

Sezonun en büyük hayal kırıklıkları ise Antalyaspor ve Konyaspor oldu. Sükseli transferlerle üst sıraları hedefleyerek sezona başlayan Akdeniz temsilcisi ilk yarı sonunda Samir Nasri başta olmak üzere birçok oyuncusunu kadro dışı bırakmış, olağanüstü genel kurulla yönetimini değiştirmiş bir takım olarak 17 puanla 15. sırada yer alıyor. Antalyaspor’un yeni hocası Hamza Hamzaoğlu ikinci yarıda takımı toparlamayı hedefliyor. 66 puan ile lig üçüncülüğü, Türkiye Kupası, Süper Kupa... Bu muazzam başarılar üzerinden bir yıl bile geçmemesine rağmen Konyasporlular için tarihin tozlu raflarına yerleşmiş durumda. Yeşil-beyazlılar ilk yarıyı ateş hattının içinde tamamladı.

Karabükspor’un içine düştüğü duruma sessiz kalmamak gerekiyor. Zira futbolumuzun kronik problemi bu. Milyar dolarlık şirketleri yöneten iş adamlarının sıra futbol kulübüne geldiğinde toplama çıkarma yapamaz hale gelmelerine iş bilmezlik diyecek kadar naif değilim. Bugün en kötü süper lig takımının 20 milyon dolara yakın bütçesi var. Bu büyüklükte bir para bu kadar başıboş bırakılırsa etrafına da hırsızlar üşüşür.

super-lig-de-ilk-yarinin-ardindan-rekabet-ust-duzeyde-409317-1.

***

Rakamlarla ilk yarı

»153 karşılaşmada 461 gol atıldı. Maç başına 3,01 gol ortalaması son 16 sezonun en yüksek rakamı
»Atılan her üç golden biri duran toplardan geldi (152/461 - %33)
»En çok gol atan takım Galatasaray (37)
»Gole doğrudan katkısı en çok olan oyuncu Gomis (14 gol 4 asist)
»6 maçta kalesini gole kapatan Beşiktaş 16 golle ligin kalesinde en az gol gören takımı
»En az gol atan takımlar Kardemir Karabükspor (14), Atiker Konyaspor (16) ve Antalyaspor (19)
»En gollü hafta 5. hafta (35), en kısır hafta ise 13. hafta (18)
»Yapılan 153 maçın 26’sı 2-1 bitti. Karşılaşmaların 20’si 1-0, 16’sı da 1-1 tamamlandı. Ligde ayrıca 3 kez 5-1, 2 kez de 4-3’lük skorlar elde edildi.
»En fazla faule maruz kalan takım: Yeni Malatyaspor (288)
»Rakip ceza sahasında en fazla topla buluşan takım: Galatasaray (430)
»Deplasmanda en başarılı takım: Fenerbahçe, Göztepe (16 puan)
»Deplasmanda maç kazanamayan takımlar: Gençlerbirliği, Osmanlıspor, Antalyaspor, Karabükspor, Konyaspor
»En fazla galibiyet alan takımlar: Başakşehir, Galatasaray (11)
»En az galibiyet alan takım: Kardemir Karabükspor (2)
»En fazla berabere kalan takımlar: Fenerbahçe, Beşiktaş, Kayserispor (6)
»En fazla gol yiyen takım: Osmanlıspor (34)
»İç sahada en başarılı takım: Galatasaray (8G, 1B)
»Sahasında en başarısız takım: Kardemir Karabükspor (2G, 1B, 5M)
»Geri düştüğü maçlarda en fazla puan toplayan takım: Trabzonspor (11 - 3G 2B 4M).
»En fazla gole sebep olan hata yapan takımlar: Fenerbahçe (6), Antalyaspor, Başakşehir (5), Gençlerbirliği, Sivasspor (4)
»En az isabetli pas yapan takım: Gençlerbirliği (3674 - maç başına 216)
»En fazla şutu direkten dönen takım: Trabzonspor (12)
»En fazla isabetli pas atan oyuncu: Fernando (1004)
»Bu sezon Süper Lig’de ceza sahası dışından en fazla ve en az gol atan takımlar: Kasımpaşa (8), Fenerbahçe (0)
»En fazla penaltı kurtaran kaleci: Beto (3)
»Atılan en erken ve en geç goller: 00:49 Stephane Badji (Antalyaspor’a karşı), 94:50 Asamoah Gyan (Fenerbahçe’ye karşı).
»Gole çevirme oranları en yüksek forvet oyuncuları: Adis Jahovic (41.2), Burak Yilmaz (36.8), Emmanuel Adebayor (36.4), Khalid Boutaib (36), Thievy Bifouma (31.3)
»Yedekten gelip en fazla gol katkısı yapan futbolcular: Mathieu Valbuena , Álvaro Negredo, Kerim Frei, Hugo Rodallega, Mevlüt Erdinç, Roberto Soldado (3)
»En fazla şut pası veren savunma oyucuları: Mariano (24), Nejc Skubic (23), Sabri Sarıoğlu (20), Caner Erkin (19), Mauricio Isla (16)
»En fazla kurtarış yapan kaleciler: Serkan Kırıntılı (68), Ramazan Köse (62), Fabri (55), Beto (53), Milan Lukac (49)

*Veriler OPTA’dan alınmıştır.