İsveç Sosyal Demokratlarının genel başkan adayı, kongre öncesi, şu sözlerle işe başladı

İsveç Sosyal Demokratlarının genel başkan adayı, kongre öncesi, şu sözlerle işe başladı: “Basın yazmadan ben açıklayayım, geçmişimde üç defa hızlı araba kullanmaktan ceza aldım.”

İsveç’in Sosyal Demokrat Parti’si, mart ayının sonunda yapacağı olağan üstü kurultaya, sürpriz bir genel başkan adayıyla gidiyor. Parti seçim organının, pek çok isim arasından belirlediği tek aday, herkesi çok şaşırttı. Sosyal Demokratların, genel başkan adaylarını açıklamasının ardından yapılan ilk anketler, İsveçlilerin yüzde 65’inin bu ismi ilk defa duyduklarını, adayı hiç tanımadıklarını gösterdi. İsveç’in ana muhalefet partisi ve en büyük sol partisinin bu çıkışını, siyasi analizciler arasında destekleyenler, “Hiç bilinmeyen bir yüzle sahneye çıkmak, yenilenmeyi işaret eder. Şimdi bu yüzü herkese ‘iyi’ okutmak gerekir” tezini savunuyorlar.

Sosyal Demokratların genel başkan adayı Håkan Juholt’un yüzünü İsveç basını şimdiden okudu. Onu bir bilgisayar oyunu kahramanı Süper Mario’ya benzettiler. Håkan Juholt, kalın kaşları ve bıyığıyla bilgisayar oyunu kahramanı, tesisatcı, Süper Mario’yla ortaklık gösteriyor. Bunu gözden kaçırmayan gazeteler, Mario’nun çizimleriyle Juholt’un fotoğraflarını, adaylığın açıklanmasından sonra, yan yana basıp yayımladılar.

İsveçliler ve İsveç basını için yeni bir yüz olsa da Håkan Juholt, parti içinde çok uzun yıllardır hizmet veriyor. 1994’ten beri, İsveç’in güneyinden, Småland bölgesinden, parlamenter olarak Meclis’te. 48 yaşındaki genel başkan adayı, başkentin dışında, mütevazi bir evde, ailesiyle yaşıyor. Liseyi 5 üzerinden 3,2 ortalamayla bitirmiş. Asıl mesleği gazetecilik. 32 yaşında parlamentoya girince mesleğini bırakmış. Bir gün daktilonun arkasına, gazeteciliğe dönmeyi istediğini belirten Juholt, “Gerçi daktilo yerini, bilgisayara bıraktı ve ben de bilgisayardan çok anlamıyorum” diyor. Geçtiğimiz eylül ayında yapılan son seçimlerden beri, Håkan Juholt,  Meclis’in Savunma Komitesi’nde görev alıyor. Şimdiye kadar partisinin genel başkanı olmayı hayal bile etmediğini söyleyen Juholt, “Şimdi ise İsveç’i değiştirme hayallerim var” diyor.

Genel başkan adayı, parti içindeki sağ - sol barometresinde nerede olduğunu açıklamak istemiyor. Ama 2010 genel seçimleri öncesinde kendisini solda tanımlamıştı. Daha ilk basın toplantısında, İsveç refah modelini güçlendirmek istediğinin altını çizen Håkan Juholt, “Bu iş, sağ blok olmadan daha kolay olacaktır” dedi. Tam da bu sözler, Başbakan Fredrik Reinfeldt’i çıldırttı. Sağın lideri Reinfeldt,  Håkan Juholt’un adaylığı için “Görünen o ki; Sosyal Demokratlar kendilerine, yenilik fikirlerine agresif şekilde karşı çıkacak bir parti lideri seçiyorlar” açıklamasını yaptı.

Håkan Juholt’un adaylığına, kongreden onay çıkarsa parti genel sekreterliğine, bir kadının gelmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yönetimde bir kadın, bir erkek isteyen Sosyal Demokratların bu tavrı hafta başında bir istifa kararını da birlikte getirdi. Partinin şimdiki Genel Sekreteri İbrahim Baylan, kongrede, istifasını sunacağını açıkladı. İbrahim Baylan, Türkiye kökenli bir Süryani. Sosyal Demokratların en bilinen yüzlerinden biri. 1980’de, sekiz yaşındayken ailesiyle birlikte İsveç’e göç etmiş. 39 yaşındaki Baylan, çok başarılı bir siyasi geçmişe sahip. 2004’te İsveç Milli Eğitim Bakanlığı görevini bile üstlenmiş. Şimdi, parti liderliğinde bir erkeğe yer açmak için genel sekreterlikten ayrılıyor. İstifa adımını, Håkan Juholt’un adaylık açıklamasından önce açıklayan Baylan, “Benim bu kararım, parti seçim organının daha kolay bir parti lideri belirmesine yardımcı olacak” dedi ve üzerine düşeni yaptı. İsveç solu, üç yıl sonra yapılacak seçimlere, dört elle sarılıyor. Kararlı adımlar atılıyor. Siyasi partiler, seçmenine karşı, seçim kazanmakla yükümlüdür. Daha azı neden yetsin ki?